Banknoty Miasta Polskie - nieobiegowe - nakład ?

Plany emisyjne mennic
Awatar użytkownika
mirek82

Re: Banknoty Miasta Polskie - nieobiegowe - nakład ?

Post autor: mirek82 » 29 lis 2024, 22:59

piotr186 pisze:
29 lis 2024, 18:27
Hmm, czyli dużo brakuje do tych milionów co podobno zalegają w magazynach NBP...
Przecież Marek nie pytał o stany magazynowe tylko o liczbę sprzedanych egzemplarzy danej odmiany.

Swoją drogą ciekawe czy na magazynie mają jeszcze jakieś banknoty wycofane z obiegu, a emitowane w latach 1944-1993. Czy wszystko zostało przemielone czy też gdzieś leży?

piotr186

Post autor: piotr186 » 30 lis 2024, 06:34

mirek82 pisze:
29 lis 2024, 22:59
piotr186 pisze:
29 lis 2024, 18:27
Hmm, czyli dużo brakuje do tych milionów co podobno zalegają w magazynach NBP...
Przecież Marek nie pytał o stany magazynowe tylko o liczbę sprzedanych egzemplarzy danej odmiany.

Ale pytanie, skoro mają niby w NBP miliony sztuk to czemu wrzucili do obiegu (a raczej do sprzedaży) tylko kilkadziesiąt tysięcy?

Swoją drogą ciekawe czy na magazynie mają jeszcze jakieś banknoty wycofane z obiegu, a emitowane w latach 1944-1993. Czy wszystko zostało przemielone czy też gdzieś leży?
Mogą mieć wciąż w większej ilości banknoty z lat 1974 - 1993 bo przecież jakiś czas temu NBP wydał album z tymi banknotami. Co do starszych to mocno wątpię, że mają cokolwiek po za pojedynczymi egzemplarzami do celów archiwalnych. Ale w sumie kto tam wie. Wątpię, czy ktokolwiek w NBP się w ogóle orientuje co tam faktycznie mają w magazynach(skarbcach)...

Awatar użytkownika
mirek82

Post autor: mirek82 » 30 lis 2024, 08:26

piotr186 pisze:
30 lis 2024, 06:34

Ale pytanie, skoro mają niby w NBP miliony sztuk to czemu wrzucili do obiegu (a raczej do sprzedaży) tylko kilkadziesiąt tysięcy?
A ile więcej by sprzedali? 10k? 20k? Te banknoty są beznadziejne wizualnie i nikt się nie zabija o nie. Wariant z nadrukiem NIEOBIEGOWY leżał całymi latami. W przeciwieństwie do banknotów PRL nie wzbudzają sentymentu, więc przeciętny Kowalski nie będzie zainteresowany zakupem. Są nic nie wartą, zwykłą makulaturą w porównaniu do banknotów kolekcjonerskich, którymi można zapłacić. Druk albumu kosztuje, nie wspominając, że niesprzedane egzemplarze zalegałyby w okienkach NBP. Przypomnę, że album z banknotami bez nadruków trafił do sprzedaży 7 grudnia 2018, a więc przed emisją 19 zł, od której mamy do czynienia ze znacznym wzrostem zainteresowania kolekcjonowaniem polskich banknotów. Reasumując: biorąc pod uwagę uwarunkowania w dniu 7 grudnia 2018 r. wg mnie NBP postąpiło realnie (i sam nie wierzę w to, że pochwaliłem NBP).

Awatar użytkownika
Savras

Post autor: Savras » 30 lis 2024, 08:44

A mówiłem, żeby ignorować... :lol: Ma moment triumfu, a sam napisał:
w końcu był tylko projekt banknotów i nigdy nawet wstępnie go nie wdrażano.

jako

Post autor: jako » 30 lis 2024, 14:07

Większość z 500.000.000 szt. poszła na przemiał do młynów w papierni w Konstancinie-Jeziornie ok 1996 r. Pierwotnie miano pozostawić tylko tysiąc wzorów. Ostatecznie pozostawiono co najmniej 41.000 egzemplarzy różnych wersji, które trafiły do okienek i pewnie jakąś jeszcze ilość jako zapas kolekcjonerski raczej kilka, kilkanaście tysięcy. Trzeba zapytać NBP. Ale pewnie takich informacji o zapasach (dokładnej ilości ) nie przekażą.

piotr186

Post autor: piotr186 » 30 lis 2024, 22:04

mirek82 pisze:
30 lis 2024, 08:26
piotr186 pisze:
30 lis 2024, 06:34

A ile więcej by sprzedali? 10k? 20k? Te banknoty są beznadziejne wizualnie i nikt się nie zabija o nie. Wariant z nadrukiem NIEOBIEGOWY leżał całymi latami. W przeciwieństwie do banknotów PRL nie wzbudzają sentymentu, więc przeciętny Kowalski nie będzie zainteresowany zakupem. Są nic nie wartą, zwykłą makulaturą w porównaniu do banknotów kolekcjonerskich, którymi można zapłacić. Druk albumu kosztuje, nie wspominając, że niesprzedane egzemplarze zalegałyby w okienkach NBP. Przypomnę, że album z banknotami bez nadruków trafił do sprzedaży 7 grudnia 2018, a więc przed emisją 19 zł, od której mamy do czynienia ze znacznym wzrostem zainteresowania kolekcjonowaniem polskich banknotów. Reasumując: biorąc pod uwagę uwarunkowania w dniu 7 grudnia 2018 r. wg mnie NBP postąpiło realnie (i sam nie wierzę w to, że pochwaliłem NBP).
Te banknoty nie są nic nie warte. Pełna kolekcja w albumie NBP kosztuje kilkaset złotych. I wcale aż tak dużo tego na rynku już nie zostało.

Awatar użytkownika
mirek82

Post autor: mirek82 » 01 gru 2024, 07:43

Facet, czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że moja odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie była pisana z punktu widzenia decydentów NBP? Wszystkie argumenty, których użyłem prawdopodobnie padły przy podejmowaniu decyzji. Dla NBP każdy wycofany lub nie wprowadzony do obiegu banknot jest zwykłą makulaturą. Ale przecież musiałeś wygłosić swoją "mądrość":
piotr186 pisze:
30 lis 2024, 22:04
Te banknoty nie są nic nie warte. Pełna kolekcja w albumie NBP kosztuje kilkaset złotych. I wcale aż tak dużo tego na rynku już nie zostało.
Ty piszesz te swoje posty na zasadzie: nie znam się, ale się wypowiem? Bo jak pisał kolega Savras: "musisz mi mieć ostatnie słowo". Odpowiedzi w tym stylu nie najlepiej świadczą o Tobie, ale to nie moje zmartwienie. Z Tobą ciężko jest dyskutować merytorycznie, więc zaprzestanę tego.
Savras pisze:
30 lis 2024, 08:44
A mówiłem, żeby ignorować... :lol:
Ano widzisz jaki to człowiek głupi :lol: Myliłem się, sądząc że można każdego przekonać jeśli się ma wystarczająco mocne argumenty. Zastosuję się do Twojego zalecenia ;)

piotr186

Post autor: piotr186 » 01 gru 2024, 08:07

mirek82 pisze:
01 gru 2024, 07:43
Facet, czy Ty naprawdę nie rozumiesz, że moja odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie była pisana z punktu widzenia decydentów NBP? Wszystkie argumenty, których użyłem prawdopodobnie padły przy podejmowaniu decyzji. Dla NBP każdy wycofany lub nie wprowadzony do obiegu banknot jest zwykłą makulaturą. Ale przecież musiałeś wygłosić swoją "mądrość":
piotr186 pisze:
30 lis 2024, 22:04
Ty piszesz te swoje posty na zasadzie: nie znam się, ale się wypowiem? Bo jak pisał kolega Savras: "musisz mi mieć ostatnie słowo". Odpowiedzi w tym stylu nie najlepiej świadczą o Tobie, ale to nie moje zmartwienie. Z Tobą ciężko jest dyskutować merytorycznie, więc zaprzestanę tego.
Savras pisze:
30 lis 2024, 08:44
A mówiłem, żeby ignorować... :lol:
Ano widzisz jaki to człowiek głupi :lol: Myliłem się, sądząc że można każdego przekonać jeśli się ma wystarczająco mocne argumenty. Zastosuję się do Twojego zalecenia ;)
Masz tendencję do nie odpowiadania na pytania. Trudno jakoś to przeżyję. Skoro twoim guru jest Savras, to też trudno...
..

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 01 gru 2024, 14:34

Koleżanki i koledzy,

Z ciekawością czytam Wasze podpowiedzi na zadany temat - w końcu w wątku, który sam założyłem.
Jakkolwiek pierwszą stronę zajęły merytoryczne odpowiedzi, to druga to już niepotrzebne "kłótnie i przepychani". No i te wycieczki personalne.
Wyluzujcie - nie warto. Niczemu to nie służy.
Zawsze warto posługiwać się zwrotem - uważam, że !

Ja jako osoba zainteresowana Waszą wiedzą wyłuskuję istotne informacje z Waszych komentarzy.
Ale na drugiej stronie tego wątku już ich nie znajduję.

PS. Sorki za ten trochę mentorski styl, ale święta się zbliżają itp. itd. 8-)

Wątek wciąż żyje, ponieważ temat nie został ostatecznie rozwiązany - vide te banknoty z zielonym naddrukiem.
Czekam na odpowiedź z NBP.
Dam znać jak tylko uda mi się coś jeszcze z nich wydusić.

Pozdrawiam
Marek
Specjalizacja: polskie monety obiegowe wraz z ich odmianami od 1916 roku do czasów obecnych + Notgeld Gniezno

jako

Post autor: jako » 01 gru 2024, 19:59

mirek82 pisze:

Otrzymana odpowiedź NBP z Departamentu Emisyjno - Skarbcowego :
"...wyjaśniamy, że wzory banknotów i banknoty emisji z lat 1944- 1948 oraz okresu przedwojennego znajdują się jedynie w zbiorach
numizmatycznych NBP i - jako przedmioty o charakterze muzealnym - nie podlegają sprzedaży na cele kolekcjonerskie."

"Nie posiadamy również specimenów banknotów nie wprowadzonych do obiegu..."

Niemniej NBP posiada(ł) zapasy i sprzedawał banknoty emisji 1974- 1993.

Awatar użytkownika
mirek82

Post autor: mirek82 » 01 gru 2024, 20:27

jako pisze:
01 gru 2024, 19:59
mirek82 pisze:

Otrzymana odpowiedź NBP z Departamentu Emisyjno - Skarbcowego :
"...wyjaśniamy, że wzory banknotów i banknoty emisji z lat 1944- 1948 oraz okresu przedwojennego znajdują się jedynie w zbiorach
numizmatycznych NBP i - jako przedmioty o charakterze muzealnym - nie podlegają sprzedaży na cele kolekcjonerskie."

"Nie posiadamy również specimenów banknotów nie wprowadzonych do obiegu..."

Niemniej NBP posiada(ł) zapasy i sprzedawał banknoty emisji 1974- 1993.
Dzięki jako :)
Rozumiem, że pytałeś o zwykłe banknoty obiegowe, ale NBP użyło sformułowania "wzory banknotów"
Czyli to co wycofano z obiegu i nie zostało przemielone przeszło na własność gabinetów numizmatycznych. Ciekawe ile tego zostało- ale pewnie nikt tego nie powie. Mogliby kiedyś wyprzedać swoje nadwyżki w celu pozyskania środków na zakup polskich rarytasów. Skorzystali by i oni i kolekcjonerzy

jako

Post autor: jako » 01 gru 2024, 23:02

Zasadniczo pytałem o zwykłe banknoty a przy okazji i wzory/ specimeny starszych emisji banknotów z emisji starszych z przed 1974 - 1993.

Do ok końca lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku NBP sprzedawał wzory i banknoty obiegowe wycofane z obiegu emisji 1974-1993 a także do 2004 r. wzory banknotów obecnej emisji. Wzory sprzedawano do wyczerpania ich zapasów (maks.1000-1500 sz. poszczególnych emisji). Zasady sprzedaży z czasem się zmieniały.

Awatar użytkownika
mirek82

Post autor: mirek82 » 01 gru 2024, 23:21

Dzięki za doprecyzowanie :) . Teraz jest już dla mnie wszystko jasne

ODPOWIEDZ