Za poprzedniej prezydencji była.
Plan emisyjny 2025
Re: Plan emisyjny 2025
Mało takich ? ile to tematów było od czapy np "125 rocznica urodzin" itp ?
No nie mało
Brakuje mi w tym roku formatu Odsieczy Wiedenskiej i Insurekcji Kosciuszkowskiej (klipa + małe złotko). Coś tam znów NBP rozbabrał i porzucił. A aż by się prosiło o jakąś kontynuacje. Skoro upamiętnili 230 rocznice insurekcji czy 340 rocznice odsieczy, to 420 rocznica bitwy pod Kircholmem też by mogła przejść. A wygrana była dość spektakularna
. Ale to raczej marzenie ściętej głowy - teraz bijemy duże złota, żeby golić rynek z kasy (w tym Chodkiewicz w październiku - ale wiadomo za 15 tys, nie za 3200).
Bardziej mnie zaskakuje, że w żaden sposób nie uczcczono 500-lecia hołdu pruskiego. Bardzo istotna rocznica. I równa bardzo.Boogie79 pisze: ↑18 kwie 2025, 10:49Brakuje mi w tym roku formatu Odsieczy Wiedenskiej i Insurekcji Kosciuszkowskiej (klipa + małe złotko). Coś tam znów NBP rozbabrał i porzucił. A aż by się prosiło o jakąś kontynuacje. Skoro upamiętnili 230 rocznice insurekcji czy 340 rocznice odsieczy, to 420 rocznica bitwy pod Kircholmem też by mogła przejść. A wygrana była dość spektakularna. Ale to raczej marzenie ściętej głowy - teraz bijemy duże złota, żeby golić rynek z kasy (w tym Chodkiewicz w październiku - ale wiadomo za 15 tys, nie za 3200).
Przecież całkiem niedawno był zestaw Hołd pruski i Hołd ruski. Poza tym takich pruskich hołdów było kilka w naszej historii. Mi najbardziej żal serii że zwierzętami. Mogliby ją w końcu wznowić po 10 latach. Jest jeszcze tyle zwierząt które można by na nich umieścić jak choćby salamandra plamista, turkuć podjadek, jesiotr, gronostaj, rybołów etc.
Zgadzam się - brakuje czegoś neutralnego. Teraz to już jest tylko młócka historyczna. Zwierzęta, słowiańska mitologia, jakaś flora (drzewa, rośliny) - coś co faktycznie jest do kolekcjonowania, a nie nabijania kabzy. Ale że bitwy pod Kircholmem nie ma, to akurat mega przeoczenie1864-1918 pisze: ↑18 kwie 2025, 11:17Przecież całkiem niedawno był zestaw Hołd pruski i Hołd ruski. Poza tym takich pruskich hołdów było kilka w naszej historii. Mi najbardziej żal serii że zwierzętami. Mogliby ją w końcu wznowić po 10 latach. Jest jeszcze tyle zwierząt które można by na nich umieścić jak choćby salamandra plamista, turkuć podjadek, jesiotr, gronostaj, rybołów etc.