Plan Emisyjny 2023
Re: Plan Emisyjny 2023
Ekonomiści nam się skończyli? Przecież na końcu miał być jastrzomp Glapiński. No bo Balcerowicz to chyba się nie załapie.
Troche zmian w planie, głównie daty ale dodano także jedna pozycję:
250. rocznica powołania Komisji Edukacji Narodowej Ag 999 Ø 32,00 31,10 10 000 lustrzany (wysoki relief) 12 października
250. rocznica powołania Komisji Edukacji Narodowej Ag 999 Ø 32,00 31,10 10 000 lustrzany (wysoki relief) 12 października
Wrzucam dla celów archiwalnych:
Bank Litwy i Narodowy Bank Polski wyemitują monety kolekcjonerskie upamiętniające 250. rocznicę powołania Komisji Edukacji Narodowej - poinformował we wtorek Bank Litwy. Srebrne monety o nominale 10 euro i 10 złotych zostaną wprowadzone do obiegu 12 października 2023 roku
Wspólny projekt. Ciekawe
Wspólny projekt. Ciekawe
- The Method
Przyznam, że byłem nieco zdziwiony, gdy w pierwotnym planie zabrakło takiej rocznicy, a tutaj proszę, pojawiła się i to z rozmachem. Podejrzewam, że to czyste srebro to wynik łączonego projektu z naszym sąsiadem.
Znalazłem na stronie mennicy gdańskiej planowaną przedsprzedaż monet upamiętniających Stanisława Lema. Darzę bardzo dużym szacunkiem i sentymentem tego pisarza, z tego też względu monety te przykuły moją uwagę. Jestem zielony w temacie, ale od czegoś trzeba zacząć. Nigdy nie kupowałem, ani też nie negocjowałem ceny (strona pisze, że jest możliwość negocjacji ceny). Mam kilka pytań do bardziej obytych:
1. Czy nakład 2000 sztuk to dużo i czy kiedyś w przyszłości nie będzie z problemem z odsprzedażą?
2. Czy po kilku latach wartość będzie raczej podobna do zakupowej czy będą one zyskiwać na wartości?
2. Możliwość negocjacji ceny - o jakich wartościach się tu mówi czy to 3-5% czy 20-30% podanej ceny (myślę, że jeśli bym się zdecydował to kupił bym 3-4 sztuki)
Jeśli to nie miejsce na taki temat to przeprasza i proszę o przeniesienie we właściwe miejsce.
Z góry dzięki za informację!
1. Czy nakład 2000 sztuk to dużo i czy kiedyś w przyszłości nie będzie z problemem z odsprzedażą?
2. Czy po kilku latach wartość będzie raczej podobna do zakupowej czy będą one zyskiwać na wartości?
2. Możliwość negocjacji ceny - o jakich wartościach się tu mówi czy to 3-5% czy 20-30% podanej ceny (myślę, że jeśli bym się zdecydował to kupił bym 3-4 sztuki)
Jeśli to nie miejsce na taki temat to przeprasza i proszę o przeniesienie we właściwe miejsce.
Produkty mennicy gdańskiej to niestety naciągactwo. Ciężko je traktować jako element numizmatyki. Jeśli kupisz w okolicy ceny złomu, to warto.. Płacić za marketing, chwytliwy temat.. to moim zdaniem nie ma sensu.Szelki pisze: ↑28 sty 2023, 16:00Znalazłem na stronie mennicy gdańskiej planowaną przedsprzedaż monet upamiętniających Stanisława Lema. Darzę bardzo dużym szacunkiem i sentymentem tego pisarza, z tego też względu monety te przykuły moją uwagę. Jestem zielony w temacie, ale od czegoś trzeba zacząć. Nigdy nie kupowałem, ani też nie negocjowałem ceny (strona pisze, że jest możliwość negocjacji ceny). Mam kilka pytań do bardziej obytych:
1. Nakład typu 2000 sztuk, dla tego rodzaju wytworów to ani dużo, ani mało. Problem z odsprzedażą raczej będzie realny, o ile nie będziesz chciał sprzedać ze stratą. Ja bym odpuścił, a autora uczcił i docenił w inny sposób.
2. Często tego rodzaju produkty tracą względem wartości wyceny początkowej lub ich sprzedaż jest mocno czasochłonna.
3. Nigdy nie negocjowałem nic z MG, jednakże na przykładzie numimarket, tam gdzie jest opcja zaproponuj cenę, zwykle można urwać 5-10%.
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Co myślicie o emisji 250. rocznicy powołania KEN? Będzie zalegała na kolekcjonerze
?