Holdery - czy Wy też tak macie ?

Zastanawiasz się, jak przechowywać i zabezpieczyć monety, oraz chcesz znaleźć informacje o literaturze, zajrzyj tutaj.
Vertigo

Re: Holdery - czy Wy też tak macie ?

Post autor: Vertigo » 14 kwie 2025, 08:50

Na zdjęciach tylko jeden holder który wygląda ok i jest on kupiony jakieś 2/3 lata temu natomiast cała reszta to ostatnie zakupy. Pierwsze holdery jakie zamawialem były ok a później również zacząłem zauważać różnicę z małą uwagą, że czasem przyszły pół na pół w sensie jedne ok a inne wymiary już szit. To co jeszcze zauważyłem to to, że strona z klejem jest bardziej pofalowana i to że wkładając monetę grubszą można było wyzbyć ( ale tylko czasem) sie problemu. Estetycznie żenada i również miałem juz z tym pisać po ostatniej przesyłce. Zamawiam u 2 dostawców i i chyba było tak ze jeden miał tego problemu trochę mniej 🤔
Załączniki
20250414_082111_(1).jpg
20250414_082949_(1).jpg
20250414_082827_(1).jpg
20250414_082457_(1).jpg
20250414_081806_(1).jpg
20250414_082041_(1).jpg

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 14 kwie 2025, 10:55

Witam,

Pokuszę się o jeszcze jedno stwierdzenie dotyczące tej pofalowanej foli.
Jeśli producent chcąc jeszcze bardziej zminimalizować koszty bo znalazł producenta folii tańszej o 0,0000000000000000001 centa to zakładam, że ta folia, która się tak szybko pofalowała - czyli weszła w kontakt ze środowiskiem - będzie robić to dalej aż zacznie wpływać negatywnie na monetę !

Ja przestaję wkładać monety w nowe holdery.

PS. Jeśli ktoś ma lub wie gdzie można kupić jeszcze stare - z przed 2/3 lat - holdery to proszę o kontakt na priv - kupię.

Pozdrawiam
Marek
Specjalizacja: polskie monety obiegowe wraz z ich odmianami od 1916 roku do czasów obecnych + Notgeld Gniezno

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 14 kwie 2025, 20:36

Witam,

Poinformuję, że sprzedawca ( jeden z największych w Polsce ) w/w holderów obiecał, że skontaktuje się z firmą Leuchtturm w sprawie tego co dzieje się z folią osadzoną w holderze.

Rozmawialiśmy i podałem Mu link do tej strony, który przekaże przedstawicielowi Leuchtturm.
Piszcie więc swoje uwagi w w/w temacie tak aby firma zrozumiała, że obecnie i w przyszłości w takie Ich holdery nikt nie będzie wkładał monet - zbyt duże ryzyko. A efekt wizualny to koszmar.

Ja choć uważam, że holder jest lepszym wyjściem niż kopertka, w której nie można prezentować monety, w taki Ich holder na pewno niczego już nie włożę !

Pozdrawiam
Marek
Specjalizacja: polskie monety obiegowe wraz z ich odmianami od 1916 roku do czasów obecnych + Notgeld Gniezno

Awatar użytkownika
meszuzel
Administrator

Post autor: meszuzel » 15 kwie 2025, 19:13

No powiem Ci, ze jak coś z tego wyjdzie to trzeba będzie Ci nadać jakiś ważny i odzwierciedlający waleczność przydomek. Daj znać, bo jestem ciekaw przebiegu sytuacji.
Wiem, że nic nie wiem - Sokrates

Obrazek

Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 15 kwie 2025, 20:36

Witam,

Nie odpuszczę tej sprawy.
Walka Dawida z Goliatem to moja specjalność.
A tak na poważnie to nie ma/nie ma innego wyjścia.
Dyskutowaliśmy tu na forum niejednokrotnie o sposobach przechowywania monet.
Nie będę zbyt rozwijał tematu, ale holdery z tzw. okienkiem spełniają wiele funkcji zapewniających monecie "dobre warunki przechowywania", ale również pozwalają się cieszyć oko kolekcjonera.

Oglądałem swego czasu u Damiana Marciniaka prezentację sprzedawanej całej kolekcji monet pewnego kolekcjonera.
Album na holdery zawierał setki monet - tak przechowywanych.
Musiał ważyć wiele kilogramów - nigdy wcześniej nie widziałem tak "wielkiego" albumu na monety przechowywane w holderach.
Holdery pomimo tego, że były z przed wielu lat tak dobrze się prezentowały, że Damian do sprzedaży nie wyjął monet z holderów.
Zdjęcia tak zrobione niczym nie różniły się od zdjęć zrobionych monetom bez holderów.
To pokazuje, że można !

To jest tak np. jak z zabawkami z "metalu" produkowanymi dziesiątki lat temu. A dzisiejszymi z plastiku.
Te pierwsze są wartę "kupę pieniędzy", a te dzisiejsze to tzw. "szajs" - Szaj, który po nas pozostanie - niestety.
Żyjemy w czasach erzacu i tyle.
Co nie oznacza, ze musimy się na to godzić !
I tą walkę zamierzam nie tylko kontynuować, ale ja wygrać !!!

PS. Przydałaby się jednak pomoc. Ludzie nie mają racji gdy uważają, że "co my malutcy możemy wskórać" Możemy.
Gdybyś Ty jako administrator i "człek poważany" zaapelował do naszych forumowiczów aby wzięli się do roboty i "wylali swoje żale" w temacie holderów na tym forum i w tym wątku. I nie tylko tu.
A gwarantuje, że producent musiałby się odnieść do sprawy.

Ja nie odpuszczę !

Pozdrawiam
Marek

muffin

Post autor: muffin » 17 kwie 2025, 09:54

Ciekawy temat, dorzucę też własne doświadczenia. W 2017r. zakupiłem holdery na allegro od kilku firm numizmatycznych, z których żadna nie była oficjalnym dystrybutorem. Monety w nich wyglądają okropnie, zrezygnowałem więc z takiej formy przechowywania. Na szczęście kilka monet w tych holderach mam więc mogę umieścić tu zdjęcie. Natomiast na zdjęciu z samymi holderami widać z prawej strony holdery z napiętą folią. Dostałem je od sprzedawcy na targach staroci w 2023r., abym miał w co zapakować kilka zakupionych monet. Mają one nieco kremowy odcień.
Załączniki
IMG_20250417_085903.jpg
IMG_20250417_085414.jpg
IMG_20250417_085358.jpg

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 17 kwie 2025, 11:10

Witam,

Wrzucajcie tu swoje uwagi co do tych holderów z ostatnich lat.
Cieka też jestem czy ktoś tak jak ja ma monety w holderach z przed kilku ładnych lat.
Ja takie mam i im nic nie dolega !

PS. Przypominam i apeluję. Czym więcej nas w tym temacie ( paskudne holdery ) tym łatwiej będzie wywrzeć presję na producencie !

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
Rotmistrz

Post autor: Rotmistrz » 25 kwie 2025, 11:00

W ostatnim czasie nie kupowałem za dużo holderów, ale przyjrzałem się jeszcze raz mojemu małemu zapasowi zakupionemu ok. 2 lata temu i rzeczywiście również obserwuję pomarszczoną folię na holderach i to na różnych średnicach, w tym tych niewielkich. Nie przypominam sobie takiej sytuacji 5 czy 10 lat temu. Nie wróży to niczego dobrego w przypadku rozważania kolejnych zakupów.

Natomiast tak czy inaczej zawsze byłem bardzo niezadowolony z kart na holdery Leuchtturma, których tył nie był przezroczysty tylko taki mleczno-rozmywający to, co jest za nim, dlatego zawsze kupowałem karty na holdery innej firmy. Myślę, że to również temat, który warto podnieść, bo w sytuacji zakupienia ich segregatora wraz z kartami, karty te używam tylko dla mniej istotnej części zbiorów, a tak chyba nie powinno być w przypadku zakupu akcesoriów firmy chcącej być nazywanej renomowaną. W tej akurat sprawie pisałem do sprzedawcy, ale dostałem informację, że "takie już produkują" i tyle. Nie byłem wtedy aż tak zdeterminowany, żeby z tym walczyć, bo karty na holdery innej firmy bardzo mi pasowały.

Jednak same holdery zawsze preferowałem Leuchtturma, więc wolałbym, żeby wrócili do dobrej jakości. Może okaże się, że konkurencja zaczęła robić lepsze, ale ze względu na to, że do tej pory używałem ich holderów, wolałbym mieć wszystkie monety w takich samych. Ale jeśli rzeczywiście okaże się, że jakość schodzi na psy, to trzeba będzie rozważyć konkurencyjna ofertę.

Tak czy inaczej bardzo popieram brak zgody na schodzenie z jakości produktów i produkowanie tandety, także bardzo popieram Twoją chęć działania w tej sprawie i determinację :).

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 25 kwie 2025, 13:44

Witam,

Rotmistrz - dzięki za wejście w temat.

Czym nas więcej tym lepiej. Tym bardziej, że "nie symulujemy" tylko producent robi sobie z nas przysłowiowe "jaja" !
Jestem cały czas w kontakcie z dużym dystrybutorem min. holderów tej firmy.
Będę informował o postępie interwencji.

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
AlA

Post autor: AlA » 25 kwie 2025, 17:53

Marek1 pisze:
17 kwie 2025, 11:10
Witam,

Wrzucajcie tu swoje uwagi co do tych holderów z ostatnich lat.
Cieka też jestem czy ktoś tak jak ja ma monety w holderach z przed kilku ładnych lat.
Ja takie mam i im nic nie dolega !

PS. Przypominam i apeluję. Czym więcej nas w tym temacie ( paskudne holdery ) tym łatwiej będzie wywrzeć presję na producencie !

Pozdrawiam
Marek
Holdery z przed 5-15 lat niestety nie posiadam nowych bo mam przeogromne zapasy. U mnie one są używane w tysiącach.
Firma Hartberger
Załączniki
IMG_20220914_145724_789.jpg
IMG_20220914_145703_666.jpg
IMG_20220914_145604_935.jpg
IMG_20220914_145923_409.jpg
IMG_20220914_145644_152.jpg
IMG_20220914_145510_321.jpg
IMG_20220914_145800_544.jpg
IMG_20220914_145952_980.jpg
IMG_20220914_145630_862.jpg
IMG_20220914_150143_934.jpg
Mój zbiór na uCoin AluniA

Awatar użytkownika
Marek1

Post autor: Marek1 » 25 kwie 2025, 22:37

Witam,

AVIA - różnie piszą o Firmie Hartberger.
Właśnie cały problem polega na tym co ostatnimi czasy się dzieje.
Zaczynam żałować, że tak jak Ty nie kupiłem wcześniej dużej ilości holderów. Ale nie przyszło mi do głowy, że taki "syf" zacznie sprzedawać tak powszechnie poważana firma.

Pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
Morgon

Post autor: Morgon » 26 kwie 2025, 09:33

Nie przesadzaj z tym "renomowana". Mają niby markę, która w Polsce jest chyba popularna tylko dlatego, że "niemiecka". Ale ich produkty to chińskie dziadostwo wyglądające ładnie najwyżej w ich katalogu. Kiedyś próbowałem tych kaset MB i nie polecam. Plastik-fantastik z tym pseudo welurem, który jest w rzeczywistości sztuczydłem - jakimś klinicznym przykładem mikroplastiku. Lepiej nie kłaść na tym czegokolwiek na dłużej.
Próbowałem też innych ich akcesoriów - lup, wag, kapsli, pudełek, kuferków. Za każdym razem rozczarowanie masową produkcją z Chin.
Tylko karty na banknoty uważam za znośne, zresztą brak dla nich jakiejś sensownej alternatywy.

Powodzenia w walce, choć przyznam że ta Twoja krucjata lekko mnie bawi (w pozytywnym znaczeniu i bez złośliwości). Niestety świat idzie w okropnym kierunku masowej produkcji śmieci. Najlepiej w tej sytuacji przemawiać "poprzez portfel" i totalnie bojkotować badziewie i jego producenta.

Awatar użytkownika
Gaszpar

Post autor: Gaszpar » 26 kwie 2025, 10:23

Przejrzałem swoje zapasy Holderów i stwierdzam ze faktycznie wszystkie sa pofalowane.
Od lat kupowalem produkty tej niemieckiej firmy i z kazdym rokiem stwierdzałem ze produkty były coraz gorsze i tak samo niestey jest z holderami
Zbiór na Ucoin https://pl.ucoin.net/uid47215?v=home

Mimo wszystko jedno jest pewne. Inflacja sprawia, że wszystko zyskuje na wartości – z wyjątkiem środka płatniczego

Awatar użytkownika
AlA

Post autor: AlA » 26 kwie 2025, 11:30

Dzisiejszy zakup 🤔😪

Chyba lepiej nie będzie
Załączniki
IMG_20250426_112944_271.jpg
Mój zbiór na uCoin AluniA

Awatar użytkownika
pietrz44

Post autor: pietrz44 » 26 kwie 2025, 21:07

Ja również ostatnio kupione holdery Leuchtturm mam z pofalowaną folią.
Ale bardziej zwróciłem uwagę na słaby klej w holderach. Myślałem, że to problem u jednego sprzedawcy i kupiłem holdery od innego i to samo.
Moneta o średnicy np. około 30 mm włożona do holderu. Holder położony kilka dni potrafi się sam otworzyć. A najgorzej jest w przypadku małych, cienkich monet jak np. ladny niemieckie lub kantony szwajcarskie. Moneta potrafi wpaść między kartonową część, że nie widać jej w okienku.

Kolejna sprawa to brak stron do holderów, które są całkowicie przezroczyste. Kiedyś kupowałem na allegro u użytkownika marcia i otrzymywałem karty no name ale odpowiednio przezroczyste. Z monetami nic się nie działo. Ostatni zakup u marcia i sprzedawca przysłał strony z logo Lukos, które jedną stronę mają jak skórkę pomarańczy. To samo dotyczy Leuchtturm (tu to w ogóle tragedia - czy osoby z tej firmy widziały monetę włożoną w ich strony ?). Strony Hartberger w miarę ok, tylko trochę za małe okienko na holder na wysokość. Zamówiłem na allegro wszystkie dostępne rodzaje stron na holdery i ostatecznie zostawiłem strony Kolekcjoner ale one też nie są idealne.

ODPOWIEDZ