Zatem, czy Forumowicze, który kolekcjonują tego typu walory, mogliby podzielić się radami i pomysłami jak przechowywać taki zbiór, najlepiej w jakiejś jednolitej formie? Jakich akcesoriów używacie, co może być pomocne?

Wprawdzie w przypadku monet nie lubię tego typu przechowywania zbiorów, bo jednak aby mieć możliwość podziwiania ich lub zaprezentowania w szerszym gronie to trzeba wszystko powyjmować, to w przypadku medali brzmi to jak opcja nawet nawet do rozważenia, dzięki!
Nie, to są medale o średnicy 50 mm. Przy ich grubości ok. 4 mm + wystający relief, są moim zdaniem górną granicą możliwości przechowywania w ten sposób. Kopertka saflip nie zmieści większych.
Chyba nie mówimy o tym samym. Ja mam pudełka z dawnych lat, trochę już sfatygowane, ale spełniające swoja rolę.
A są jakieś palety, które mógłbyś polecić? Czy niestety na rynku dostępne są tylko te chińszczyzny i jedyną opcją w ich przypadku jest trzymanie na nich medali np. w saflipach, ewentualnie na jakiejś folii, która by obejmowała całą powierzchnię palety?Morgon pisze: ↑29 mar 2024, 21:07Paleta jest ok, tylko uwaga na chińszczyznę do której wliczam produkty pewnej niemieckiej firmy, niby renomowanej. To z czego są zrobione palety, włącznie z tymi drogimi wysuwanymi kasetkami tejże niemieckiej firmy, to jakieś sztucznie natryśnięte świństwo nie mające nic wspólnego z welurem, o aksamicie nie wspominając. Odradzam kładzenie na tym medali z metali nieszlachetnych, zwłaszcza gdy mamy takie z ładnym lustrem. Ryzykuje się tym zmętnienie lustra i brzydki nalot. Przekonałem się o tym osobiście.
Te które mam/miałem to chińszczyzna. Czasem nawet estetyczna z wierzchu, ale podkład dla monet/medali to niezidentyfikowany syf. Polecane w drugim poście palety firmy SAFE (przykłady tu https://www.safe-album.de/beba-maxi) są prawdopodobnie lepsze. Może niezbyt estetyczne bo to sam plastik, ale można do nich włożyć firmowe filcowe podkładki. Albo samodzielnie zrobić te podkładki. Filc jest znacznie lepszy od tego czym nas raczą wiodący na naszym rynku producenci.