uCoin - katalog monet
Re: uCoin - katalog monet
To chyba el-dziubek opisywał.
-
Tak ja. Brałem agencje celną z Zabrza. Zapłaciłem stówę agencji i 8% od 400€. Z pocztą pałowałem się 3 tygodnie, agencja załatwiła sprawę w jeden dzień. To była moneta z Londynu już po brexicie, wiec szkoda mi było odpuścić.
Od tego czasu na ucoin wymieniam poza UE monety, które mieszczą się w małym liście. Przy większych przesyłkach odpuszczam temat, bo się nie kalkuluje.
Od tego czasu na ucoin wymieniam poza UE monety, które mieszczą się w małym liście. Przy większych przesyłkach odpuszczam temat, bo się nie kalkuluje.
OMG już że 100 połączeń tel i nie odbierają, albo zajęte.
Wam udało się dodzwonić czy email?
Wam udało się dodzwonić czy email?
Mój zbiór na uCoin AluniA
Udało się nawiązać kontakt przez e-mail. Niestety babka twierdzi że zawartość przekracza 1000 euro mimo iż nadawca wpisał w deklaracji 15 euro. Jestem w kropce.
Na jakiej podstawie tak twierdzi? Przesyłka została otwarta, prześwietlona? Na podstawie wagi? Jeśli wiedzą co jest w środku to nie pogadasz.
Dzień dobry,
Czy posiada Pan jakieś potwierdzenie zamówienia bądź płatność bankową za monety?
Taka otrzymałam kolejna odpowiedź.
Dodano po 10 minutach 56 sekundach:
Nadawca wpisał 4600 ale tenge a nie euroDzień dobry,
Na deklaracji celnej nadawca napisał, że wartość wynosi 4600 Euro dlatego została taka informacja do Pana wysłana.
W takim przypadku przesyłkę możemy odprawić na podstawie poniższego oświadczenia, jako prezent za kwotę 100zł.
Czy wyraża Pani zgodę?

PS. Odpisują na e-maile w sobotę szok. No i chyba jakieś światełko w tunelu się pojawiło
Dzień dobry,
Przesyłka jest prezentem do 45 Euro, więc i tak zostanie nałożona tylko opłata pocztowa- 8,50zł.
Też się cieszę. Bo wartość rynkowa tych monet to około 600 PLN. Koszt zakupu monet które oddałam i przesyłki to około 250 PLN

PS. W jakiej formie dopłaca się te 8,50 PLN. Że przyjdzie listonosz z listem i wtedy jemu?
Tak listonoszowi się płaci, mi wczoraj przyszło też takie pismo 

Przesyłka dotarła, ale nerwów trochę było.
Jeśli mogę coś doradzić innym (tym co kupią coś po za UE) naprzyszlość. To nadawca z poza UE musi w deklaracji wpisać kwotę do 45 euro i że jest to podarunek. Wtedy opłat wyjdzie raptem 8,50 zł.
Na zdjęciu widać zielona karteczka - wartość zawartości 10 euro, ale asy w UC przeczytali wartość która im pasowała czyli 4600. Tylko że 4600 to opłata za wysyłkę wyrażona w Tenge jakieś 50 zł i dorobili sobie w głowie, że to wartość paczki i to w euro
Ciężko im to było wytłumaczyć przez email, ale się udało 
Jeśli mogę coś doradzić innym (tym co kupią coś po za UE) naprzyszlość. To nadawca z poza UE musi w deklaracji wpisać kwotę do 45 euro i że jest to podarunek. Wtedy opłat wyjdzie raptem 8,50 zł.
Na zdjęciu widać zielona karteczka - wartość zawartości 10 euro, ale asy w UC przeczytali wartość która im pasowała czyli 4600. Tylko że 4600 to opłata za wysyłkę wyrażona w Tenge jakieś 50 zł i dorobili sobie w głowie, że to wartość paczki i to w euro

Witam. Przymierzam się do rejestracji na uCoin i wrzucenia tam swoich monetek celem wymiany. Przeczytałem wątek i widzę, że jest tutaj dużo osób ze sporym doświadczeniem w temacie wymiany na tym portalu. Mam trochę (tak ze 3kg) monetek zagranicznych (pewnie raczej popularnych) oraz naszych z PRL pozyskiwanych okazjonalnie od znajomych i z różnych innych źródeł. Chciałbym więc zasięgnąć opinii ekspertów czy w ogóle jest sens umieszczać na wymianę monety w stanach obiegowych, inaczej mówiąc czy jest szansa, że ktoś się nimi zainteresuje? Pozwolę sobie wrzucić poglądową fotkę moich monet i przy okazji mam do Was jeszcze prośbę o określenie mniej więcej ich stanu zachowania. Czy według skali uCoin są w stanie F, czy gorszym a może VF? Byłbym wdzięczny i z góry dziękuję.
Myślę że warto sie zarejestrować nie tylko żeby wymienić ale takze zeby miec skatalaogowany swoj zbiór.felek pisze: ↑15 kwie 2022, 13:54Witam. Przymierzam się do rejestracji na uCoin i wrzucenia tam swoich monetek celem wymiany. Przeczytałem wątek i widzę, że jest tutaj dużo osób ze sporym doświadczeniem w temacie wymiany na tym portalu. Mam trochę (tak ze 3kg) monetek zagranicznych (pewnie raczej popularnych) oraz naszych z PRL pozyskiwanych okazjonalnie od znajomych i z różnych innych źródeł. Chciałbym więc zasięgnąć opinii ekspertów czy w ogóle jest sens umieszczać na wymianę monety w stanach obiegowych, inaczej mówiąc czy jest szansa, że ktoś się nimi zainteresuje? Pozwolę sobie wrzucić poglądową fotkę moich monet i przy okazji mam do Was jeszcze prośbę o określenie mniej więcej ich stanu zachowania. Czy według skali uCoin są w stanie F, czy gorszym a może VF? Byłbym wdzięczny i z góry dziękuję.
Co do wygladu twoich monet ze zdjecia to napewno sa to monety bardzo ładne a napewno trafiaja sie o wiele gorsze stany od innych ludzi mimo ze napisza ze sa piekne - dlatego stan zachowania na ucoin lepeij weryfikowac poprzez zdjecia od gosci
inna problemem jest to zeby znalesc ludzi na wymiane ale jak sie szuka to i sie znajdzie.
podsumowujac zaryzykuj

Zbiór na Ucoin https://pl.ucoin.net/uid47215?v=home
Mimo wszystko jedno jest pewne. Inflacja sprawia, że wszystko zyskuje na wartości – z wyjątkiem środka płatniczego
Mimo wszystko jedno jest pewne. Inflacja sprawia, że wszystko zyskuje na wartości – z wyjątkiem środka płatniczego
Tajwan i Hiszpania XF, 2 marki F, reszta VF.
Ja tak bym je sklasyfikowała. Podobną skalę mam od początku. Osoby od których dostaje paczki podobnie oceniają. I nie mam negatywnych komentarzy. Po za tym większość wymian opiera się o zdjęcia.
W sumie 3kg monet to jakieś 600 sztuk do tego PRL i nasze obiegówki na start wystarczy.
Powodzenia.
Ja tak bym je sklasyfikowała. Podobną skalę mam od początku. Osoby od których dostaje paczki podobnie oceniają. I nie mam negatywnych komentarzy. Po za tym większość wymian opiera się o zdjęcia.
W sumie 3kg monet to jakieś 600 sztuk do tego PRL i nasze obiegówki na start wystarczy.
Powodzenia.
Dzięki za odpowiedzi oraz za zachętę no i za ocenę stanu monetek. W przyszłym tygodniu zabieram się za katalogowanie moich "zbiorów" na uCoin. 

oczywiscie mozesz tam tez umieszczac zdjecia swoich monet

Zbiór na Ucoin https://pl.ucoin.net/uid47215?v=home