Płatności gotówką vs kartą

Dyskusje o wszystkim, bez polityki
Awatar użytkownika
tin_foil_hat

Re: Płatności gotówką vs kartą

Post autor: tin_foil_hat » 09 cze 2025, 15:04

dawfil pisze:
09 cze 2025, 12:05
Hejka. Chciałbym kupić złotą monetę gotówkowo w mennicy. Przy kupowaniu czytałem że sprzedawca jest zobowiązany wziąć dane osoby kupującej . Chciałbym to zrobic anonimowo , jednak z tym będzie problem. Czy gdybym wziąl ze sobą mamę i podałbym jej dane ,czy w przyszłości ( oby żyła jak najdłużej ) podczas testamentu nasze państwo nie doczepiloby się że moja mama posiada jakaś część złota ? Nie jest ono opodatkowane w formie fizycznej . Zależy mi na dyskrecji , wkurza mnie to że Państwo musi wszystko o nas wiedzieć. Zależy mi na odkładaniu na przyszłą emeryturę ( nie na inwestowaniu ) i wiem także by nie stawiac tylko i wyłącznie w jeden kruszec. Jeśli takie pytanie już było na forum to przepraszam ciężko jest dokopać się a info nie mogłem znaleźć .
możesz podać fikcyjne nikt cię nie powinien legitymować
1984 was not supposed to be an instruction manual, Idiocracy Wasn't Supposed to be a Documentary

dawfil

Post autor: dawfil » 09 cze 2025, 19:06

Oki dzięki za info :)

Awatar użytkownika
julk1

Post autor: julk1 » 24 lip 2025, 12:19

http://polemi.co.uk/informacje/finanse- ... qFW9qwXqeg

"Bank Anglii postanowił kontynuować zbieranie danych na temat płatności i preferencji konsumentów. W ramach swoich cyklicznych badań wprowadził dodatkowe pytanie: co robią klienci, gdy sprzedawca odmawia przyjęcia gotówki? To pozwoli lepiej zrozumieć realne konsekwencje ograniczania tej formy płatności.
Dane z początku roku pokazują, że 8% osób, które natknęły się na sklep nieprzyjmujący gotówki, musiało udać się do innego punktu. Dla 6% oznaczało to całkowitą rezygnację z zakupu. W praktyce oznacza to, że brak możliwości zapłaty gotówką może skutkować brakiem dostępu do podstawowych produktów czy usług.

Prawo w Wielkiej Brytanii nie zmusza sprzedawców do przyjmowania gotówki. Każda firma – niezależnie od wielkości – może zdecydować, że obsługuje wyłącznie płatności elektroniczne. Nie istnieją obecnie przepisy, które chroniłyby klientów chcących zapłacić tradycyjnie."

piotr186

Post autor: piotr186 » 24 lip 2025, 14:17

julk1 pisze:
24 lip 2025, 12:19
http://polemi.co.uk/informacje/finanse- ... qFW9qwXqeg

"Bank Anglii postanowił kontynuować zbieranie danych na temat płatności i preferencji konsumentów. W ramach swoich cyklicznych badań wprowadził dodatkowe pytanie: co robią klienci, gdy sprzedawca odmawia przyjęcia gotówki? To pozwoli lepiej zrozumieć realne konsekwencje ograniczania tej formy płatności.
Dane z początku roku pokazują, że 8% osób, które natknęły się na sklep nieprzyjmujący gotówki, musiało udać się do innego punktu. Dla 6% oznaczało to całkowitą rezygnację z zakupu. W praktyce oznacza to, że brak możliwości zapłaty gotówką może skutkować brakiem dostępu do podstawowych produktów czy usług.

Prawo w Wielkiej Brytanii nie zmusza sprzedawców do przyjmowania gotówki. Każda firma – niezależnie od wielkości – może zdecydować, że obsługuje wyłącznie płatności elektroniczne. Nie istnieją obecnie przepisy, które chroniłyby klientów chcących zapłacić tradycyjnie."
Póki co większym problemem jest (bywa) niemożność zapłaty kartą...

Generalnie jednak uważam, że każdy sprzedawca powinien mieć obowiązek przyjmowania zapłaty w każdej istniejącej formie...

KZN

Post autor: KZN » 24 lip 2025, 19:40

piotr186 pisze:
24 lip 2025, 14:17
Generalnie jednak uważam, że każdy sprzedawca powinien mieć obowiązek przyjmowania zapłaty w każdej istniejącej formie...
… nie każda branża ma takie marże, że może sobie na to pozwolić.. Jako osoba prowadząca DG przekornie i żartobliwie stwierdzę, że generalnie uważam, że dodatkowe koszty transakcji, dla wybranej przez Kupującego formy, nie powinny obciążać sprzedawcy 🙃😝 Jeśli ma to uszczelniać system i obniżać koszty obrotu gotówką, to dlaczego zamiast Państwa, koszty ma ponosić podmiot sprzedający..?

piotr186

Post autor: piotr186 » 24 lip 2025, 21:10

KZN pisze:
24 lip 2025, 19:40
piotr186 pisze:
24 lip 2025, 14:17
… nie każda branża ma takie marże, że może sobie na to pozwolić.. Jako osoba prowadząca DG przekornie i żartobliwie stwierdzę, że generalnie uważam, że dodatkowe koszty transakcji, dla wybranej przez Kupującego formy, nie powinny obciążać sprzedawcy 🙃😝 Jeśli ma to uszczelniać system i obniżać koszty obrotu gotówką, to dlaczego zamiast Państwa, koszty ma ponosić podmiot sprzedający..?
To musi przecież działać dwustronie. Jak chcecie zmuszać do przyjmowania gotówki, to musi być obowiązek honorowania każdej innej formy płatności (głównie jednak chodzi o kartę). Inaczej byłoby to faworyzowanie jednej firmy płatności nad drugą.

Po za tym te opłaty za terminal płatnicze są tak groszowe, że tylko zła wola przedsiębiorcy/sprzedawcy powoduje, że są jeszcze miejsca gdzie nie da się zapłacić kartą. To już nie są te czasy co jeszcze kilkanaście lat - 20 temu kiedy faktycznie były to znaczące koszty.

A propo płatność gotówką generuje większe koszty (przechowywanie gotówki, liczenie, przewóz i zdeponowanie w banku to wszystko są nie małe koszty). niż płatność kartą...

KZN

Post autor: KZN » 25 lip 2025, 08:18

Powiedzmy, że koszt obsługi to utrzymanie terminala, zapewnienie mu bezpieczeństwa i prowizja z karty to 0,5%. Od 1000 złotych jest to 5 złotych, niewiele.. Ale jeśli narzut na sprzedaży to np. 6%, to jest to 5 złotych z ok. 57 złotych i wówczas mamy 5/57, co oznacza, że jest to blisko 9% ubytku z zarobku.. A kasy w dzisiejszych czasach liczyć nie trzeba, są wpłatomaty, do których dotarcie nie generuje dla mnie dodatkowego kosztu, bo zawsze są po drodze.. i druga kwestia, że jeśli firma ma np. 3000000 obrotu, to z tych drobnych opłat masz 15000 złotych w ciągu roku. To niewiele?

piotr186

Post autor: piotr186 » 25 lip 2025, 10:41

KZN pisze:
25 lip 2025, 08:18
Powiedzmy, że koszt obsługi to utrzymanie terminala, zapewnienie mu bezpieczeństwa i prowizja z karty to 0,5%. Od 1000 złotych jest to 5 złotych, niewiele.. Ale jeśli narzut na sprzedaży to np. 6%, to jest to 5 złotych z ok. 57 złotych i wówczas mamy 5/57, co oznacza, że jest to blisko 9% ubytku z zarobku.. A kasy w dzisiejszych czasach liczyć nie trzeba, są wpłatomaty, do których dotarcie nie generuje dla mnie dodatkowego kosztu, bo zawsze są po drodze.. i druga kwestia, że jeśli firma ma np. 3000000 obrotu, to z tych drobnych opłat masz 15000 złotych w ciągu roku. To niewiele?
15 tysięcy przy 3 milionach to niewiele. 0,5 % obrotu. Groszowa więc kwota w procentach.

Gdyby się te terminale tak nie opłacały to nadal byłyby rzadkim zjawiskiem, tak jak 20 lat temu. A te które by były miałyby minimalną kwotę zakupu na wysokim poziomie, jak kiedyś.

Jak widać tak nie jest. Jakoś przedsiębiorcom się te terminale opłacają. I nie mów, że ktoś ich zmusza - wciąż wolno terminala nie posiadać i są jeszcze tacy co jej nie mają.....

Po za tym ty masz wpłatomat po drodze. Wielu pewnie nie. Tak czy inaczej trzeba by wliczyć koszty benzyny i pojazdu na dowóz do banku gotówki. Ale pomijając to - w wpłatomat można wsadzić stosunkowo niewiele gotówki, inaczej zajmuje to masę czasu. Nie jest to więc praktyczne urządzenie dla większych kwot. Już nie wspomnę, że nikt nie wrzuci do wpłatomatu żadnych pieniędzy bez ich wcześniejszego przeliczenia.

Po za tym w sklepie czy zakładzie gdzieś trzeba trzymać te pieniądze, w grę wchodzi kasetka, kasa pancerna czy sejf. Wymagana jest kasa fiskalna z szufladami na gotówkę. Dochodzą jeszcze kwestie ubezpieczenia, ryzyko rabunku i tak dalej.

KZN

Post autor: KZN » 26 lip 2025, 00:02

Myślę, że nadal nie rozumiemy się należycie.. Przy tych 3.000.000 złotych obrotu i marży , generowany zarobek przed opodatkowaniem to ok. 170.000 i przy tej kwocie te 15.000 złotych już nie wygląda na tak niewiele.. Ciekaw byłbym, jaki byłby odbior społeczny tematu, gdyby np. wypłata za pracę wpłacana na konto była pomniejszana o takie blisko 9%… Przecież to są groszowe sprawy wobec tego, ile generuje jeden pracownik.. a nie, przychod pracownika dla firmy, to nie dochód..

Ja też mam terminal, bo taka jest presja i oczekiwania Klienta.. a czy wolałbym inaczej, oczywiście. Bo dla mnie te 9% to jednak bardzo dużo.. Niestety, presja rynkowa jest zbyt duża.

Wpłatomaty przyjmują często do 200 sztuk banknotów.. Wpłata nie trwa długo, a wpłatomaty liczą sprawnie banknoty, można im statystycznie zaufać.

piotr186

Post autor: piotr186 » 26 lip 2025, 04:38

KZN pisze:
26 lip 2025, 00:02
Myślę, że nadal nie rozumiemy się należycie.. Przy tych 3.000.000 złotych obrotu i marży , generowany zarobek przed opodatkowaniem to ok. 170.000 i przy tej kwocie te 15.000 złotych już nie wygląda na tak niewiele.. Ciekaw byłbym, jaki byłby odbior społeczny tematu, gdyby np. wypłata za pracę wpłacana na konto była pomniejszana o takie blisko 9%… Przecież to są groszowe sprawy wobec tego, ile generuje jeden pracownik.. a nie, przychod pracownika dla firmy, to nie dochód..

Ja też mam terminal, bo taka jest presja i oczekiwania Klienta.. a czy wolałbym inaczej, oczywiście. Bo dla mnie te 9% to jednak bardzo dużo.. Niestety, presja rynkowa jest zbyt duża.

Wpłatomaty przyjmują często do 200 sztuk banknotów.. Wpłata nie trwa długo, a wpłatomaty liczą sprawnie banknoty, można im statystycznie zaufać.
Gdybyś nie miał terminala to prostu miałbyś znacząco niższy zysk. I to jest właśnie ekonomia - niekoniecznie to co najtańsze jest najbardziej opłacalne. Oczędność tych groszy na terminalu nie opłaca się wobec zmniejszenia obortu wynikające go z niemożności płatności kartą.

Awatar użytkownika
brodacz

Post autor: brodacz » 02 sie 2025, 20:41

Allegro daje w prezencie 40zł za dwukrotną płatność metodą Visa Pay. Mi już wpadło. Pozdrawiam gotówkowiczów.
Specjalizuję się w banknotach amerykańskich.

Obrazek

Awatar użytkownika
AlA

Post autor: AlA » 03 sie 2025, 00:04

Największą zaletą płatności gotówką jest taka, że można znaleźć taką perełkę jak moja z avatara :D
Mój zbiór na uCoin AluniA

Awatar użytkownika
brodacz

Post autor: brodacz » 03 sie 2025, 08:39

Nie korzystam z określenia "niedojechanie mózgowe" ale czasem to jedyne adekwatne do sytuacji. Powiedz w jaki sposób zostałem złapany i co mi grozi? Visa reklamując swoją nową usługę mogła zapłacić kilka milionów mediom albo oddać ludziom by się sami przekonali co to warte. Ja już wiem.
Specjalizuję się w banknotach amerykańskich.

Obrazek

ODPOWIEDZ