Płatności gotówką vs kartą

Dyskusje o wszystkim, bez polityki
czikooo

Re: Płatności gotówką vs kartą

Post autor: czikooo » 29 maja 2024, 01:10

Zapytajcie Ukraińców tych co gotówkę mieli i tych co po trzy karty mieli :)

Awatar użytkownika
julk1

Post autor: julk1 » 29 maja 2024, 16:22

O co chodzi z tymi kilkoma kartami?
Sam widziałem kilkakrotnie jak ukrainki wypłacały pieniądze z bankomatu, korzystając z 3-5 kart płatniczych.

Awatar użytkownika
Savras

Post autor: Savras » 29 maja 2024, 16:55

możliwe, że wypłacają dla kogoś. moja siostra to wypłaca od razu dla siebie i dla chłopa :D

Awatar użytkownika
Gorthagin

Post autor: Gorthagin » 15 lut 2025, 19:21

Niestety sami doprowadzimy się do niewolnictwa. Za 10 lat wszelkie przejawy krytyki władzy będą równe blokowaniu kont bankowych i tyle będzie z demokracji.

piotr186

Post autor: piotr186 » 15 lut 2025, 19:53

Gorthagin pisze:
15 lut 2025, 19:21
Niestety sami doprowadzimy się do niewolnictwa. Za 10 lat wszelkie przejawy krytyki władzy będą równe blokowaniu kont bankowych i tyle będzie z demokracji.
Przejście na transakcje bez gotówkowe to normalny, naturalny i nie unikniony proces.

Awatar użytkownika
Katana78

Post autor: Katana78 » 15 lut 2025, 20:23

piotr186 pisze:
15 lut 2025, 19:53

Przejście na transakcje bez gotówkowe to normalny, naturalny i nie unikniony proces.
I marzenie każdej władzy na świecie
Wszystkie napisane przeze mnie posty stanowią moje osobiste poglądy, nie są one poradą inwestycyjną w rozumieniu prawa i nie powinny stanowić podstawy przy podejmowaniu decyzji biznesowych, inwestycyjnych, podatkowych czy jakichkolwiek innych.

Awatar użytkownika
Gorthagin

Post autor: Gorthagin » 15 lut 2025, 21:39

piotr186 pisze:
Gorthagin pisze:
Nie twierdze, że jest to do uniknięcia, twierdzę tylko że to jest koniec wolności i niezależności finansowej od państwa.

Awatar użytkownika
tonyxxl

Post autor: tonyxxl » 16 lut 2025, 04:32

Gorthagin pisze:
15 lut 2025, 21:39
Nie twierdze, że jest to do uniknięcia, twierdzę tylko że to jest koniec wolności i niezależności finansowej od państwa.
Albo właśnie początek wolności. Wielu przejrzy na oczy.

piotr186

Post autor: piotr186 » 16 lut 2025, 07:23

Katana78 pisze:
15 lut 2025, 20:23
piotr186 pisze:

I marzenie każdej władzy na świecie
Czyli znowu wracamy do spisku światowego który rzekomo odbiera nam gotówkę?

Czy Norwedzy niemal zupełnie zrezygnowali z gotówki, groźbą, przemocą, przymusem albo przez światowy spisek? Nie wydaje mi się...

Dodano po 20 minutach 56 sekundach:
Gorthagin pisze:
15 lut 2025, 21:39
piotr186 pisze:
Gorthagin pisze:

To państwo emituje gotówkę, więc pod tym względem i tak jesteśmy uzależnieni. Od zawsze. Nigdy nie powinnśmy zupełnie z gotówki rezygnować, ale ona nie jest gwarantem niczego.

Awatar użytkownika
Gorthagin

Post autor: Gorthagin » 16 lut 2025, 08:47

Zgadzam się z tym, że obie formy płacenia są dobre, gotówka oraz przelew/karta/blik. Sam korzystam z obu.

Oczywiście, że państwo emituje gotówkę, ale to że ma ona jakąkolwiek wartość jest tylko umową społeczną między nami a państwem, że właśnie ten kawałek papieru jest wart tyle i tyle. Ale jest to umowa między obiema stronami, a nie tylko jednostronna decyzja administracyjna. Gdybyśmy nie wierzyli w wartość gotówki to nie miała by ona żadnej wartości nabywczej - dlatego jak dochodzi do hiperinflacji to ludzie przerzucają się na inne formy rozliczeń - gotówka innego państwa czy barter. Patrz Wenezuela, gdzie z gotówki robiono torby dla turystów czy jak ktoś okradł bank to ukradł wszystko prócz gotówki :)

Mi nie chodzi tylko o to, że w przypadku zabraniu możliwości płacenia gotówką (nie trzeba jej likwidować, można drastycznie zmniejszyć jej ilość w obiegu) nie będzie gwarancji wolności, mi chodzi o to, że w przypadku jej braku to jest zbyt duża pokusa dla władz by nie reagować jej blokowaniem w przypadku jakichkolwiek przejawów buntu/strajku/niezgody wobec poczynań władz. To już się dzieje na świecie, przykładowo w Kanadzie (kraju wolności i szczęścia obywateli) blokowano konta nie tylko osobom, które wyszły na ulicę i protestowały przeciwko władzom, ale również po czasie poblokowano konta osobom, które nie protestowały, ale przynosiły protestującym jedzenie. To jest po prostu zbyt potężne narzędzie do sterowania społeczeństwem.

Nie zgadzasz się z decyzją o wywłaszczeniu - blokada środków, nie zgadzasz się z wysokością naliczonego podatku od sprzedaży srebra - blokada środków, nie zgadzasz się ze zmianami prawnymi - blokada środków. Bardzo proste narzędzie do sterowania ludźmi. Dlatego uważam, że gotówka to jest swoistą gwarancją wolności ludzkiej mimo jej wielu defektów.

piotr186

Post autor: piotr186 » 16 lut 2025, 10:49

Gorthagin pisze:
16 lut 2025, 08:47
Zgadzam się z tym, że obie formy płacenia są dobre, gotówka oraz przelew/karta/blik. Sam korzystam z obu.

Oczywiście, że państwo emituje gotówkę, ale to że ma ona jakąkolwiek wartość jest tylko umową społeczną między nami a państwem, że właśnie ten kawałek papieru jest wart tyle i tyle. Ale jest to umowa między obiema stronami, a nie tylko jednostronna decyzja administracyjna. Gdybyśmy nie wierzyli w wartość gotówki to nie miała by ona żadnej wartości nabywczej - dlatego jak dochodzi do hiperinflacji to ludzie przerzucają się na inne formy rozliczeń - gotówka innego państwa czy barter. Patrz Wenezuela, gdzie z gotówki robiono torby dla turystów czy jak ktoś okradł bank to ukradł wszystko prócz gotówki :)

Mi nie chodzi tylko o to, że w przypadku zabraniu możliwości płacenia gotówką (nie trzeba jej likwidować, można drastycznie zmniejszyć jej ilość w obiegu) nie będzie gwarancji wolności, mi chodzi o to, że w przypadku jej braku to jest zbyt duża pokusa dla władz by nie reagować jej blokowaniem w przypadku jakichkolwiek przejawów buntu/strajku/niezgody wobec poczynań władz. To już się dzieje na świecie, przykładowo w Kanadzie (kraju wolności i szczęścia obywateli) blokowano konta nie tylko osobom, które wyszły na ulicę i protestowały przeciwko władzom, ale również po czasie poblokowano konta osobom, które nie protestowały, ale przynosiły protestującym jedzenie. To jest po prostu zbyt potężne narzędzie do sterowania społeczeństwem.

Nie zgadzasz się z decyzją o wywłaszczeniu - blokada środków, nie zgadzasz się z wysokością naliczonego podatku od sprzedaży srebra - blokada środków, nie zgadzasz się ze zmianami prawnymi - blokada środków. Bardzo proste narzędzie do sterowania ludźmi. Dlatego uważam, że gotówka to jest swoistą gwarancją wolności ludzkiej mimo jej wielu defektów.
Wystarczy decyzja administracyjna (a wł. wola polityczna) i od ręki papierek w ręku zwanym banknotem może przestać mieć jakąkolwiek wartość albo drastycznie mniejszą. Historia zna takie przypadki. Natomiast blokowane prywatnego konta w prywatnym banku to mit. Oczywiście istnieją takie instrumenty i państwo może ich użyć. Tyle, że to skomplikowane i trudne, na tyle, że nie warte zachodu w przypadku zwykłego obywatela. W Kanadzie np. z tego co się orientuję, to poblokowano protestującym konta bankowe ale tylko firmowe, a już prywatne nie.

Oczywiście cały czas podkreślam - jestem za gotówką, i nie chcę by ją likwidowano. Ale płatności bez gotówkowe to nie jest zło wcielone jak można wyczytać w tym wątku: ) , państwo nie czycha na nasze pieniądze, nawet rządzone przez tą władzę co obecnie. A nawet jeśli by czychało, to ma lepsze, łatwiejsze i subtelniejsze narzędzia (niestety) niż kłopotliwe i uciążliwe blokowanie kont w prywatnych bankach.

Awatar użytkownika
tonyxxl

Post autor: tonyxxl » 16 lut 2025, 15:52

piotr186 pisze:
16 lut 2025, 10:49
Natomiast blokowane prywatnego konta w prywatnym banku to mit. Oczywiście istnieją takie instrumenty i państwo może ich użyć. Tyle, że to skomplikowane i trudne, na tyle, że nie warte zachodu w przypadku zwykłego obywatela. W Kanadzie np. z tego co się orientuję, to poblokowano protestującym konta bankowe ale tylko firmowe, a już prywatne nie.
Jakim prywatnym banku? Te wszystkie banki działające w UE są w jednym systemie wymiany informacji, podlegają pod wytyczne krajowych organów nadzoru i dyrektywy UE, a jak się któryś nie dostosuje to ban i zamknięcie.
Nawet Revolut już się poddał i żada pełnego KYC. A uwierz mi, nie chcą tego robić sami z siebie, bo cała swoją potęgę zbudowali na właśnie resztkach anonimowości.
https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/68 ... oncie.html

piotr186

Post autor: piotr186 » 16 lut 2025, 16:09

tonyxxl pisze:
16 lut 2025, 15:52
piotr186 pisze:
16 lut 2025, 10:49
Natomiast blokowane prywatnego konta w prywatnym banku to mit. Oczywiście istnieją takie instrumenty i państwo może ich użyć. Tyle, że to skomplikowane i trudne, na tyle, że nie warte zachodu w przypadku zwykłego obywatela. W Kanadzie np. z tego co się orientuję, to poblokowano protestującym konta bankowe ale tylko firmowe, a już prywatne nie.
Jakim prywatnym banku? Te wszystkie banki działające w UE są w jednym systemie wymiany informacji, podlegają pod wytyczne krajowych organów nadzoru i dyrektywy UE, a jak się któryś nie dostosuje to ban i zamknięcie.
Nawet Revolut już się poddał i żada pełnego KYC. A uwierz mi, nie chcą tego robić sami z siebie, bo cała swoją potęgę zbudowali na właśnie resztkach anonimowości.
https://www.infor.pl/twoje-pieniadze/68 ... oncie.html
Przecież mówiłem - istnieją instrumenty którymi teoretycznie mogłoby się posłużyć państwo, ale są one zbyt skomplikowane i trudne do użycia wobec jednostek, w błachych sprawach. Oczywiście można iść zawsze a "rympał" ale tego po cichu i bez protestów nie da się zrobić. Oczywiście najlepsza jest dywersyfikacja posiadanych dóbr. Dlatego gotówka musi pozostać jako taka. I nikt na poważnie (nawet w Norwegii) nie myśli o jej całkowitej likwidacji. A, że jej w użytku ubywa, no ubywa i ubywać będzie. Bez żadnych zakazów i ograniczeń państwowych.

Awatar użytkownika
tonyxxl

Post autor: tonyxxl » 16 lut 2025, 16:31

piotr186 pisze:
16 lut 2025, 16:09
Przecież mówiłem - istnieją instrumenty którymi teoretycznie mogłoby się posłużyć państwo, ale są one zbyt skomplikowane i trudne do użycia wobec jednostek, w błachych sprawach.
Nie chce mi się tego znowu przerabiać. Powiem tylko, że zazdroszczę optymizmu co do państwa i, że Ono sie kieruje u nas prawem a nie wytycznymi przełożonych czy potrzebą etapu/chwili. Oczywiście potem możesz złożyć zażalenie i dochodzić swoich praw w sadzie, powodzenia i oby ci starczyło życia na doczekanie wyroku.

ODPOWIEDZ