Mniej mózgu

Dyskusje o wszystkim, bez polityki
Awatar użytkownika
ubelluri ullikummi

Mniej mózgu

Post autor: ubelluri ullikummi » 31 lip 2025, 19:22

Kurczy nam się mózg od tysięcy lat. Natomiast inteligencja kurczy nam się dopiero od 30 lat choć tej reakcyjnej spekulacji przeczą jakoby inne dane, że od stu lat globalna inteligencja rośnie. A może to ludzkość staje się jedną wielką egalitarną rodziną jak wieszczono już ponad 200 lat temu, jeno tu trzeba dosypać a tam zniwelować?

https://stanwiedzy.pl/nauka/ludzkie-moz ... urczy-sie/

Osobiście mam taką swoją teorię która lubię, bo czasem pozwalam sobie o sobie myśleć jako o przedstawicielce płci pięknej mimo istotnych defektów w urodzie. To kobiety stają się mądrzejsze, otrząsnąwszy się z tysięcy lat ucisku i ukwefienia, natomiast mężczyźni w najprymitywniejszych partiach mózgu, gdzieś w głębinach przysadki mózgowej, nie mogą się z tym pogodzić i od tej frustracji głupieją! Mogę się mylić, lecz któż się nie myli?

Ponadto istnieją mocno osadzone hipotezy, że mózg zaczął zmniejszać się wraz z rozwojem cywilizacji, a także - o zgrozo - w następstwie zmian klimatycznych! Chyba więc tylko nierozumnego trzeba jeszcze przekonywać do dbałości o środowisko oraz do akceptacji pewnego regresu w sytuacji cywilizacyjno-społecznej.

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomos ... 95291.html

Awatar użytkownika
AlA

Re: Mniej mózgu

Post autor: AlA » 31 lip 2025, 20:26

Myślę, ze marnujesz się na tym forum.
Powinieneś wypłynąć na szersze wody, a nie marnować się w śmietniku.
Mój zbiór na uCoin AluniA

Awatar użytkownika
mmz

Post autor: mmz » 31 lip 2025, 23:55

Mózg nie może kurczyć w nieskończoność w warunkach ziemskich. Chyba, że w głowie jest czarna dziura, ale to już wykluczyliśmy. Zatem mózg nie tyle co się kurczy, co następuje jego optymalizacja, co zwiększa jego efektywność przynajmniej pod względem konsumpcji energii.
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577 - TPZN nr legitymacji 101

Awatar użytkownika
ubelluri ullikummi

Post autor: ubelluri ullikummi » 01 sie 2025, 19:04

Ostatnio mózg optymalizuje się skokowo - i to jest dobre - np. jeden uniwersalny moduł zastępuje teraz różne funkcje sensoryczne. Moduł reguluje energochłonne kognitywne pobudzenie, a rzeczywistość przesącza się bez dezorientujących szumów.

Żeby nie być gołosłownym, na zamieszczonym zdjęciu przykład wysączania z otoczenia esencji wydarzeń:
opeee.jpg
Uczestnicy zbiegowiska zebrali się by fetować odejście pewnego obszarpańca. Nomen omen, mózg owego nieszczęśnika był od lat w awangardzie optymalizacji, jeszcze niewielu jest gotowych by wejść na ten poziom.

Awatar użytkownika
mmz

Post autor: mmz » 02 sie 2025, 19:05

Wyglądają na miłośników motoryzacji.
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577 - TPZN nr legitymacji 101

ODPOWIEDZ