Argentyna - temat ogólny
Re: Argentyna - temat ogólny
Nigdy nie kupowałem na ebay. Jakie są Twoje/Wasze doświadczenia z tym serwisem?
U mnie jak na razie wszystko dociera . Kupuję u sprawdzonych sprzedawców z możliwością zapłaty paypal lub kartą (żadne przelewy!!!). Prywatnych sprzedawców unikam- ich ocena stanu zachowania potrafi mocno odbiegać od rzeczywistości. W przypadku firm jest ok. Jedyne co mi się nie podoba w tym serwisie, to fakt że ebay automatycznie dolicza opłaty celne w przypadku zakupu spoza UE. Słyszałem o przypadkach podwójnego naliczania opłat celnych (przez eBay i pocztę).
Możesz podzielić się swoimi sprawdzonymi sprzedawcami ?
Nie mam ulubionych sprawdzonych sprzedawców. U mnie działa to trochę inaczej. Moja kolekcja ogranicza się tylko do europejskich banknotów (a i to do konkretnych serii banknotów) w związku z tym najpierw szukam tego co mnie interesuje, a dopiero potem patrzę jakie oceny zostały wystawione sprzedawcy. Poza tym mam świadomość, że nie wszystko kupię w stanie UNC i w niektórych przypadkach jestem w stanie kupić od prywatnego sprzedawcy. Póki co, to zdecydowana większość moich zakupów banknotów na eBayu to banknoty polskie, które kupiłem jakiś czas temu. W skrócie to na eBayu staram się znaleźć te droższe egzemplarze w atrakcyjnej cenie. Tańsze i bardziej pospolite mogę kupić w Polsce.
Reasumując: przed przystąpieniem do licytacji (czy zakupem) sprawdzam konkretnego sprzedawcę. Najlepiej jeśli sprzedał co najmniej kilka tysięcy banknotów i ocena pozytywnych komentarzy jest na poziomie 99,5% lub wyżej. Dla przykładu podam kogoś kogo znasz
https://www.ebay.com/str/tompress
Reasumując: przed przystąpieniem do licytacji (czy zakupem) sprawdzam konkretnego sprzedawcę. Najlepiej jeśli sprzedał co najmniej kilka tysięcy banknotów i ocena pozytywnych komentarzy jest na poziomie 99,5% lub wyżej. Dla przykładu podam kogoś kogo znasz
https://www.ebay.com/str/tompress
Płatność kartą przez internet czy PayPal to taki sam przelew jak każdy inny. Inaczej się nazywa, ale od strony technicznej i bezpieczeństwa różnic nie mamirek82 pisze: ↑27 lis 2024, 13:28U mnie jak na razie wszystko dociera . Kupuję u sprawdzonych sprzedawców z możliwością zapłaty paypal lub kartą (żadne przelewy!!!). Prywatnych sprzedawców unikam- ich ocena stanu zachowania potrafi mocno odbiegać od rzeczywistości. W przypadku firm jest ok. Jedyne co mi się nie podoba w tym serwisie, to fakt że ebay automatycznie dolicza opłaty celne w przypadku zakupu spoza UE. Słyszałem o przypadkach podwójnego naliczania opłat celnych (przez eBay i pocztę).
Swoją drogą na ebay nie da się płacić zwykłym przelewem (przynajmniej zagranicę, innych zakupów tj. u polskich sprzedawców nigdy tam nie robiłem).
Dodano po 5 minutach 50 sekundach:
Kupuję banknoty u zagranicznych sprzedawców. Pod tym kątem, przesyłki często idą długo, trzeba też przełknąć koszty przesyłki. Jest lepiej niż było nie dawno, ale nadal często trzeba płacić koszty przesyłki do każdego przedmiotu, nawet jeśli kupujemy więcej rzeczy u jednego sprzedawcy. Do tego podatek, a potem jeszcze nie raz i cło...
Ale kupuję tam, bo jest większy wybór banknotów niż np. na allegro a można czasem coś kupić taniej niż na allegro.
Unikam też licytacji. System na ebayu, nie łączy licytacji razem jeśli licytuje się więcej u jednego sprzedawcy, trzeba się dogadywać że sprzedawcą, a to trwa.
Niewiele wiesz...
Nie wiem jak jest teraz, ale 5-10 lat dało się zapłacić zwykłem przelewem bankowym. Dotyczyło to portali prowadzonych w Europie czyli eBay.de, eBay.fr, ebay.es itd... Znam przypadki zakładania kont i wystawiania przedmiotów mocno poniżej cen rynkowych, z możliwością zapłaty wyłącznie przelewem bankowym. Trochę to szło jakby poza eBay, które w przypadku niepowodzenia transakcji umywało ręce. Wiem bo kumpel kupił "okazyjnie" jakąś elektronikę na eBay.fr. Nigdy nie odzyskał pieniędzy. Całość można porównać do ogłoszeń na allegrolokalnie (bez opcji kup teraz) z opcją wysyłki. Opiera się to wyłącznie na zaufaniu i uczciwości osoby prywatnej.
Nie wiem jak jest teraz, ale 5-10 lat dało się zapłacić zwykłem przelewem bankowym. Dotyczyło to portali prowadzonych w Europie czyli eBay.de, eBay.fr, ebay.es itd... Znam przypadki zakładania kont i wystawiania przedmiotów mocno poniżej cen rynkowych, z możliwością zapłaty wyłącznie przelewem bankowym. Trochę to szło jakby poza eBay, które w przypadku niepowodzenia transakcji umywało ręce. Wiem bo kumpel kupił "okazyjnie" jakąś elektronikę na eBay.fr. Nigdy nie odzyskał pieniędzy. Całość można porównać do ogłoszeń na allegrolokalnie (bez opcji kup teraz) z opcją wysyłki. Opiera się to wyłącznie na zaufaniu i uczciwości osoby prywatnej.
Czyli jak po za ebay to po za, ryzyko na własną odpowiedzialność, ja takiego bym nie podjął. Takie "okazje" omijam. Do Allegro mam zaufanie. Kupuję też przez allegro lokalne i problemów nigdy nie było. I to nieprawda, że na allegro lokalnie to jak kupowanie po za allegro. Nadal to dużo bezpieczniej niż dogadywanie się po za allegro. Tak samo nigdy nie kupował bym gdziekolwiek indziej (np.na ebay) żeby się dogadywać obok tej platformy sprzedażowej.mirek82 pisze: ↑28 lis 2024, 16:04Niewiele wiesz...
Natomiast przelew to przelew, płacenie kartą czy paypalem to też wszystko rodzaje przelewów. Poziom bezpieczeństwa identyczny.
Próbowałeś kiedyś cofnąć przelew SEPA? Bo akurat paypal i kartę da się cofnąć czy zablokować do momentu rozliczenia (tak mi się przynajmniej wydaje)
Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pisałem o allegrolokalnie i ogłoszeniach zwykłych gdzie nie ma opcji kup teraz, a masz możliwość wysyłki.
Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pisałem o allegrolokalnie i ogłoszeniach zwykłych gdzie nie ma opcji kup teraz, a masz możliwość wysyłki.
Robię przelewy z głową więc nigdy nie musiałem ich cofać.mirek82 pisze: ↑29 lis 2024, 07:07Próbowałeś kiedyś cofnąć przelew SEPA? Bo akurat paypal i kartę da się cofnąć czy zablokować do momentu rozliczenia (tak mi się przynajmniej wydaje)
Natomiast omijam takie oferty na allegrolokalnie bez opcji kup teraz (lub licytacji). Niemniej to wciąż allegro i poziom bezpieczeństwa wyższy niż przygodne dogadanie się na boku.
To jak możesz twierdzić, że przelew bankowy jest tak samo bezpieczny jak paypal czy płatność kartą? Proszę o fakty. W nazwie odbiorcy w przelewie możesz wpisać "Ala ma kota" i dojdzie na konto które podałeś.
Proponuję ignorować on i tak zawsze musi mieć ostatnie słowo, choćby nie miał racji (a zwykle nie ma )
Dzięki za radę Savras
I tak już więcej na ten temat nie napiszę, bo jak to mówią, szkoda klawiatury. Zresztą zrobił się z tego niezły off top.
I tak już więcej na ten temat nie napiszę, bo jak to mówią, szkoda klawiatury. Zresztą zrobił się z tego niezły off top.
Nie widzę związku między rubryką w przelewie pod tytułem "nazwa odbiorcy" a bezpieczeństwem. Istotny jest numer konta, a co się pisze w rubryce "nazwa odbiorcy" jest zupełnie nieistotne w 99% przypadków.
Na allegro można anulować każda transakcję nie zależnie od formy zapłaty.
A jak już pisałem - płatność internetowa kartą czy paypalem to technicznie wciąż taki sam przelew jak "zwykły" przelew.
A użytkownika Savras proponuję ignorować.
Poczytaj regulamin albo jego skrót.
https://biznes.interia.pl/finanse/news- ... -zakupu-na
"Anulowanie zakupu na Allegro - kiedy nie jest możliwe?
Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz anulować zakup na Allegro, sprawdź szczegóły zamówienia. Powinna widnieć w nim opcja anulowania — jej brak prawdopodobnie oznacza, że takiej możliwości po prostu nie masz. Dlaczego? Kiedy nie można anulować zakupu z Allegro? Dotyczy to kilku sytuacji:
kupiłeś produkt z listy, która jest wykluczona i nie pozwala na anulowanie — są to leki, produkty inwestycyjne, gry internetowe, kody i karty podarunkowe, audiobooki i ebooki,wybrałeś sposób dostawy przez email,zbyt późno chciałeś anulować zakup (nie bezpośrednio po złożeniu zamówienia, lecz po upływie co najmniej 3 dni od niego),sprzedawca zaczął realizować twoje zamówienie i zmienił już jego status,kupowałeś jako firma i poprosiłeś o fakturę,kupowałeś od osoby prywatnej."
Znowu piszesz nie na temat. Co mają do rzeczy jakieś wyjątki do faktu, że nie zależnie od formy zapłaty można anulować transakcję?mirek82 pisze: ↑29 lis 2024, 18:30
Poczytaj regulamin albo jego skrót.
https://biznes.interia.pl/finanse/news- ... -zakupu-na
"Anulowanie zakupu na Allegro - kiedy nie jest możliwe?
Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz anulować zakup na Allegro, sprawdź szczegóły zamówienia. Powinna widnieć w nim opcja anulowania — jej brak prawdopodobnie oznacza, że takiej możliwości po prostu nie masz. Dlaczego? Kiedy nie można anulować zakupu z Allegro? Dotyczy to kilku sytuacji:
kupiłeś produkt z listy, która jest wykluczona i nie pozwala na anulowanie — są to leki, produkty inwestycyjne, gry internetowe, kody i karty podarunkowe, audiobooki i ebooki,wybrałeś sposób dostawy przez email,zbyt późno chciałeś anulować zakup (nie bezpośrednio po złożeniu zamówienia, lecz po upływie co najmniej 3 dni od niego),sprzedawca zaczął realizować twoje zamówienie i zmienił już jego status,kupowałeś jako firma i poprosiłeś o fakturę,kupowałeś od osoby prywatnej."
Na tym kończę tę dyskusję, bo prowadzi do nikąd.