To może dla pobudzenia części związanej z banknotami poruszę drażliwy temat finansów. Oczywiście ograniczona ilość gotówki oraz inne zobowiązania nieco spowalniają rozrost naszych kolekcji, dlatego ciekawy jestem ile zdarza forumowiczom się wydawać na zakupy nowych banknotów? No i za który okaz do tej pory zapłaciliście najwięcej?
Po sobie zauważam, że im dłużej siedzie w tym hobby, tym częściej rozglądam się za droższymi okazami (co niekoniecznie podoba sie zonie ).
Natomiast najwięcej wydałem do tej pory na 1000 koron wysp owczych - było coś w okolicach 900 zł No cóż, mam ogromną słabość do tych banknotów, zwłaszcza pięknych akwareli. I trochę stresuje mnie trzymanie go wśród syrii, wenezueli i innych tanich banknotów
A jak to jest u was?
Ile kosztuje was kolekcjonowanie banknotów
Re: Ile kosztuje was kolekcjonowanie banknotów
Na razie mój najdroższy zakup to było 20 zł Jan Długosz - 880 zł.
Natomiast nie raz i nie dwa wydawałem jeszcze więcej na większe ilości banknotów. Czasem myślę, że przesadzam Ale po prostu lubię banknoty.
Natomiast nie raz i nie dwa wydawałem jeszcze więcej na większe ilości banknotów. Czasem myślę, że przesadzam Ale po prostu lubię banknoty.
20zł 2020 Lech Kaczyński 310zł. Drugi banknot kolekcjonerski (zacząłem od 20zł z MSC - 2011). Dość drogo (2x cena rynkowa) ale niski numer. Dopiero zaczynam zabawę z banknotami więc frycowe musi być.
Za to 20zl z Trauguttem 1982 kupiłem 20 x taniej niż rynkowo bo za 1zł
Za to 20zl z Trauguttem 1982 kupiłem 20 x taniej niż rynkowo bo za 1zł
Na razie z wysp owczych banknotów nie mam. Nie dość, że drogie, to jeszcze wyglądają bardziej jak ulotki albo zabawkowe pieniądze z Eurobiznesu
Osobiście trzymam banknoty w podziale na kontynenty.
I chyba lepiej właśnie trzymać droższe banknoty między tańszym, a nie trzymać tych droższych jakoś osobno. Trudniej będzie komuś niepowołanemu zorientować się który banknot jest bardziej wartościowy a który mniej.
Osobiście trzymam banknoty w podziale na kontynenty.
I chyba lepiej właśnie trzymać droższe banknoty między tańszym, a nie trzymać tych droższych jakoś osobno. Trudniej będzie komuś niepowołanemu zorientować się który banknot jest bardziej wartościowy a który mniej.