Akcesoria do banknotów
Re: Akcesoria do banknotów
Przyszła okładka i wygląda duuużo lepiej niż okładki fishera, które używałem do tej pory. Wchodzi kart praktycznie tyle samo, ale wygląd kompensuje
Mam pytanie dotyczące przechowywania banknotów. Czy banknoty wkładacie bezpośrednio do kart czy też najpierw do folii a potem dopiero do kart. Drugie pytanie podobnej materii w kwestii folii. Czy tylko LEUCHTTURM czy używacie również innych folii. Spotkałem się z foliami Liber na allegro. Mieliście z nimi do czynienia?
Ja wkładam bezpośrednio do kart. Niektóre mieszczą się na styk, więc dodatkowa folia zajęłaby więcej miejsca.AW1971 pisze: ↑01 kwie 2024, 21:04Mam pytanie dotyczące przechowywania banknotów. Czy banknoty wkładacie bezpośrednio do kart czy też najpierw do folii a potem dopiero do kart. Drugie pytanie podobnej materii w kwestii folii. Czy tylko LEUCHTTURM czy używacie również innych folii. Spotkałem się z foliami Liber na allegro. Mieliście z nimi do czynienia?
Folii nie używam wcale.
Ja też wkładam bezpośrednio do kart. Nie widzę sensu w dodatkowej foli.
Osobiście używam kart LEUCHTTURM. Stosunek ceny do jakości jest zadowalający.
Osobiście używam kart LEUCHTTURM. Stosunek ceny do jakości jest zadowalający.
Też wkładam bezpośrednio do kart i też używam kart firmy Leuchtturm.
Pytanie o producenta dotyczyło bardziej folii niż kart ale potwierdzacie że postawienie na "L" w tym zakresie to strzał w "10". Sam mam albumy i karty właściwie tylko tej firmy. Mam inne albumy lub segregatory z kartami Bantex i SNumizmatyka, ale tam są zbiory o małej wartości lub takie które czekają na nowego właściciela.
Informacja że nie używacie folii nasunęło mi jeszcze jedno pytanie. Banknoty kolekcjonerskie są w oryginalnych foliach. Wyciągacie je z nich przed włożeniem do karty? Pytanie o folie miało jeszcze jeden aspekt. Czasem mieszamy w naszych zbiorach przekładając numizmaty. Stosowanie folii daje większą pewność nie naruszenia banknotu. Biorąc pod uwagę trwałość banknotu zdecydowanie przegrywa z monetami i stąd tez moje obawy. Ale chciałem wiedzieć jak to robią lepsi ode mnie
Informacja że nie używacie folii nasunęło mi jeszcze jedno pytanie. Banknoty kolekcjonerskie są w oryginalnych foliach. Wyciągacie je z nich przed włożeniem do karty? Pytanie o folie miało jeszcze jeden aspekt. Czasem mieszamy w naszych zbiorach przekładając numizmaty. Stosowanie folii daje większą pewność nie naruszenia banknotu. Biorąc pod uwagę trwałość banknotu zdecydowanie przegrywa z monetami i stąd tez moje obawy. Ale chciałem wiedzieć jak to robią lepsi ode mnie
Banknoty kolekcjonerskie trzymam w foli i oryginalnych folderkach. Jakoś żal mi je wyjmować i przekładać do albumu. Wiem, że odbywa się to kosztem wizualizacji, niestety...
Niby folderki po to są by w nich trzymać banknoty. Ale jaki jest sens kupować coś czego nie można na dobrą sprawę pooglądać? Chyba tylko w celach inwestycyjnych. W Albumie banknoty prezentują się zdecydowanie ładniej, zdecydowanie łatwiej też je przechowywać i niepogubić się w tym co się posiada.
Ja długo trzymałem w folderach, ale właśnie wyszedłem w pewnym momencie z założenia, że one mają cieszyć oko, więc przełożyłem już do kart optimy.piotr186 pisze: ↑04 kwie 2024, 17:30Niby folderki po to są by w nich trzymać banknoty. Ale jaki jest sens kupować coś czego nie można na dobrą sprawę pooglądać? Chyba tylko w celach inwestycyjnych. W Albumie banknoty prezentują się zdecydowanie ładniej, zdecydowanie łatwiej też je przechowywać i niepogubić się w tym co się posiada.
Ja trzymam banknoty w albumie Optima Grande. Na jednej stronie jest banknot i folder a na drugiej "ulotka". Muszę tylko zainwestować jeszcze w przegródki.
Kolekcjonuję żetony Mennicy Polskiej i Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, banknoty testowe PWPW
Jakbym widział swój album. Tyle że u mnie banknoty w Vario.
Zastanawiam się tylko czy z czasem jak ich przybędzie to etui i foldery nie trafią w inne miejsce.
Zastanawiam się tylko czy z czasem jak ich przybędzie to etui i foldery nie trafią w inne miejsce.
To jeszcze trochę. Ale z czasem może być tak jak piszesz
Kolekcjonuję żetony Mennicy Polskiej i Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, banknoty testowe PWPW
Ciekawe rozwiązanie, ale jak dla mnie wizualnie daje efekt taki sobie. Przy mnogości kolorowych ulotek "ginie" gdzieś to najważniejsze czyli banknot - trzeba się wyraźnie wpatrywać by znaleść go pośród reszty. Może na żywo wrażenie jest inne niż zdjęcie....
Dlatego właśnie zamówiłem przegródki żeby każdy banknot był oddzielnie. Jak dotrą to wrzucę zdjęcie
Przekładki dotarły. Tak to teraz wygląda