Cześć
Mam pytanie, przesyłka z ebaya wisi mi już 2 dni w Warszawie, ze statusem jak w temacie. Będzie jakiś problem z nią, czy cierpliwie czekać?
Pozdrawiam
"held in custom"
Re: "held in custom"
Cło i vat. Daj im jeszcze szansę. W sumie nie wiem jak teraz to procesują jeśli nie wyraziłeś zgody na naliczanie i pobieranie cła i vatu przez pocztę polską, ale coś powinno do Ciebie dotrzeć (jakieś pismo). Wtedy będziesz musiał poszukać agencji celnej, aby zrobiła odprawę celną i pobrała swoją opłatę 
Jeżeli naliczą sami (w sensie poczta przejmie odprawę celną) to prawie na pewno w pełnym wymiarze 23% VAT plus cło i przyjdzie to jako przesyłka pocztowa z opłatami przy odbiorze.
Generalnie - zaczekaj jeszcze kilka dni.

Jeżeli naliczą sami (w sensie poczta przejmie odprawę celną) to prawie na pewno w pełnym wymiarze 23% VAT plus cło i przyjdzie to jako przesyłka pocztowa z opłatami przy odbiorze.
Generalnie - zaczekaj jeszcze kilka dni.
Dzięki Morgon za info.
-
Zależy od opisu na przesyłce przez sprzedającego. Jeżeli jest niejednoznaczny, to trzeba będzie podać co w niej konkretnie jest (jakiś zrzut ze sklepu lub aukcji).
Dostaniesz pismo, że nie mogą jej odprawić i masz to zrobić sam przez agencję. Pytanie czy znajdziesz agencję która taką pierdołą się zajmie i czy te minimum 150 zł dla nich Ci się opłaca? Jeżeli Ci się nie opłaca z agencją celną (tam opłaty będzie 8% VAT, ale i te ich tantiemy), to wysyłasz do poczty zrzuty, o których wcześniej i wtedy doliczą 23% VAT i koło dyszki za obsługę.
Dostaniesz pismo, że nie mogą jej odprawić i masz to zrobić sam przez agencję. Pytanie czy znajdziesz agencję która taką pierdołą się zajmie i czy te minimum 150 zł dla nich Ci się opłaca? Jeżeli Ci się nie opłaca z agencją celną (tam opłaty będzie 8% VAT, ale i te ich tantiemy), to wysyłasz do poczty zrzuty, o których wcześniej i wtedy doliczą 23% VAT i koło dyszki za obsługę.