Grading PMG czy GDA?
Grading PMG czy GDA?
Witam.
Wiem,że GDA jest bardziej restrykcyjne a PMG niby bardziej prestiżowe...co wybrać?I czy w Trójmieście jest jakaś firma/salon numizmatyczny który wysyła do PMG?Czy trzeba do Torunia,bodajże tam jest numimarket oddział,bo nie chce kilkudziesięciu banknotów.wysylać inpostem...a może jednak GDA do którego mam 20 minut...
Wiem,że GDA jest bardziej restrykcyjne a PMG niby bardziej prestiżowe...co wybrać?I czy w Trójmieście jest jakaś firma/salon numizmatyczny który wysyła do PMG?Czy trzeba do Torunia,bodajże tam jest numimarket oddział,bo nie chce kilkudziesięciu banknotów.wysylać inpostem...a może jednak GDA do którego mam 20 minut...
Re: Grading PMG czy GDA?
Ja podchodzę z coraz większym szacunkiem do gradu GDA i do nich tez będę wysyłał swoje banknoty. Lepsza ocena, tańsza usługa. Oczywiście przy sprzedaży może wygrać PMG ale po pierwsze na teraz sprzedaje jedynie nadwyżki po nabyciu ciekawszej serii lub wyższej oceny, po drugie za jakiś czas to się zmieni.
To zależy jakie masz banknoty. Jeżeli są warte po kilka tysięcy lub więcej to wysłałbym do PMG. A jeżeli kilkadziesiąt - kilkaset zł, to do GDA. Potem ewentualnie jeżeli zyskałyby jakąś wyjątkowo wysoką ocenę, rozważyłbym ich wysłanie do PGM. Tak jak piszesz GDA jest bardziej restrykcyjne, więc wysłane banknoty do PMG otrzymałyby co najmniej taka sama ocenę jak w GDA. Ponadto bezkonkurencyjna jest cena w gradingu GDA i termin wykonania usługi.
należy jeszcze zwrócić uwage na to, że GDA bardzo szczegółowo opisuje "wady" banknotów, majace wpływ na ich ocenę.
należy jeszcze zwrócić uwage na to, że GDA bardzo szczegółowo opisuje "wady" banknotów, majace wpływ na ich ocenę.
No właśnie zagwozdka...bo jeden kolega uzyskał za banknot w PMG notę 64epq...po czym dał ten sam banknot do oceny w GDA i uzyskał...67epq...
Zbieracie noty czy banknoty? 
Ja akurat i to i to.Fajnie jest mieć wysoką notę,ale mam dużo banknotów których w plastiku nie zatopię.GDA ma też dość ciekawą propozycję holderowania bez żadnej noty,ot tak aby zabezpieczyć banknot.
-
Quicksilver83
Czy GDA jeszcze funkcjonuje? Nie wiem gdzie ich znaleźć. Będę wdzięczny za wskazówki.
Tak, i mają się całkiem dobrze
Na FB ich znajdziesz.
https://www.facebook.com/grading.gdynia/
gda@gdynia7.pl
695 242 616
https://www.facebook.com/grading.gdynia/
gda@gdynia7.pl
695 242 616
-
Quicksilver83
Dziękuję. Miałem wątpliwość bo ta srronsa na Facebook-u jest martwa od kilku lat i domena adresu gdynia7.pl budzila moje wątpliwości.
Potem trafiłem na ZBIORY.NET gdzie już znakszem wszystkie informacje. chyba myszą popracować nad marketingiem i pozycjonowanie strony w sieci
Co do samego tematu gradowania (kolekcja nie na sprzedaż) ja skłaniał bym się do GDA, ze względu na:
- cenę (zakładam że jakość folii i jej trwałość w czasie nie jest gorsza od PMG)
- brak potrzeby wysyłki do Niemiec (pracuje w firmie kurierskiej i wiem że różny rzeczy czasami się mogą zdarzyć)
- firma - zakładam-- polska więc trzeba wspierac rodzimy kapitał
Jest tu też minus jednocześnie ponieważ nie można się doszukać informacji jaka firma/kto jest właścicielem marki
Wstrzymuje mnie sam fakt zamykania banknotu w folii. Niby jest zabezpieczony i ładnie się prezentuje ale szkoda mi utraty możliwości bezpośredniego kontaktu z papierem i historią z nim związanej. To wtedy trochę jak oglądanie ekspozycji w muzem a nie własnej
Potem trafiłem na ZBIORY.NET gdzie już znakszem wszystkie informacje. chyba myszą popracować nad marketingiem i pozycjonowanie strony w sieci
Co do samego tematu gradowania (kolekcja nie na sprzedaż) ja skłaniał bym się do GDA, ze względu na:
- cenę (zakładam że jakość folii i jej trwałość w czasie nie jest gorsza od PMG)
- brak potrzeby wysyłki do Niemiec (pracuje w firmie kurierskiej i wiem że różny rzeczy czasami się mogą zdarzyć)
- firma - zakładam-- polska więc trzeba wspierac rodzimy kapitał
Wstrzymuje mnie sam fakt zamykania banknotu w folii. Niby jest zabezpieczony i ładnie się prezentuje ale szkoda mi utraty możliwości bezpośredniego kontaktu z papierem i historią z nim związanej. To wtedy trochę jak oglądanie ekspozycji w muzem a nie własnej
Polecam obejrzeć https://www.youtube.com/watch?v=CKMysiYjmW8
Drobiazgowo opisane kryteria stosowane przez GDA.
Osobiście zaś nie polecam gradingu banknotów. Jestem jego przeciwnikiem w ogólności - nie ma tu znaczenia kto pakuje je w folijki i nakłada notę.
Zastanów się czy naprawdę dla własnych banknotów potrzebujesz, aby ktoś powiedział Ci czy są to "ładne banknoty czy nie" i wydał jakąś notę wg własnego widzimisię? Jeśli chcesz się ich pozbyć to owszem - ma to jakiś sens, bo nabywcy bardziej ufają ocenom podmiotów trzecich niż sprzedawcy, który chce uzyskać jak najwyższą cenę. Ale jeśli nie planujesz w przewidywalnej przyszłości sprzedaży, to po co napychać kieszenie wszelkiej maści gradierom i uczestniczyć w tym procederze, gdzie jedni wysyłają do gradingu po dobrą notę, a inni wypruwają z gradingu bo nota za niska? A potem od nowa to samo...
Drobiazgowo opisane kryteria stosowane przez GDA.
Osobiście zaś nie polecam gradingu banknotów. Jestem jego przeciwnikiem w ogólności - nie ma tu znaczenia kto pakuje je w folijki i nakłada notę.
Zastanów się czy naprawdę dla własnych banknotów potrzebujesz, aby ktoś powiedział Ci czy są to "ładne banknoty czy nie" i wydał jakąś notę wg własnego widzimisię? Jeśli chcesz się ich pozbyć to owszem - ma to jakiś sens, bo nabywcy bardziej ufają ocenom podmiotów trzecich niż sprzedawcy, który chce uzyskać jak najwyższą cenę. Ale jeśli nie planujesz w przewidywalnej przyszłości sprzedaży, to po co napychać kieszenie wszelkiej maści gradierom i uczestniczyć w tym procederze, gdzie jedni wysyłają do gradingu po dobrą notę, a inni wypruwają z gradingu bo nota za niska? A potem od nowa to samo...
Generalnie zgadzam się, że są różne szkoły, jeśli chodzi o dylemat: "to grade or not to grade", ale nie używałbym koniecznie okreslenia "pozbyć się banknotów". To brzmi tak, jakby sprzedaż była czymś niehonorowym dla kolekcjonera, a przecież to normalna część hobby. Kolekcje się zmieniają i ewoluują – czasem sprzedajemy dublety, czasem zamieniamy na lepszy egzemplarz, czasem wogole zmieniamy kierunek zbierania. Wg. mnie to naturalny proces gdzie walory przechodzą z jednej kolekcji do drugiej i dalej są cenione.
Hmmm, nie wiem co jest złego w sformułowaniu "pozbyć się"? Normalne słowa, zastępujące "sprzedaż" - użyte później. Nabijasz posty czepiając się dwóch słów, zupełnie poza tematem? Z pozostałymi tezami, że sprzedaż jest naturalną częścią hobby, w zupełności się zgadzam.
Wracając do tematu gradingu – i w ramach darmowego nabijania postów
– właśnie odebrałem partię z PMG i jestem zadowolony z rezultatów. Kilka egzemplarzy uzyskało dość wysokie noty.
W tym wypadku mogę potwierdzić, że grading faktycznie podnosi wartość kolekcjonerską i daje dodatkowe bezpieczeństwo przy wymianie lub jeśli kiedyś zajdzie taka potrzeba przy pozbyciu się takich egzemplarzy.
W tym wypadku mogę potwierdzić, że grading faktycznie podnosi wartość kolekcjonerską i daje dodatkowe bezpieczeństwo przy wymianie lub jeśli kiedyś zajdzie taka potrzeba przy pozbyciu się takich egzemplarzy.