Numeracja banknotów

Dyskusje na temat banknotów polskich i zagranicznych, banknotach testowych, zabezpieczeniach
Piotr_S_Sikora

Numeracja banknotów

Post autor: Piotr_S_Sikora » 10 lip 2025, 21:56

Szanowni Państwo, jestem początkującym kolekcjonerem. Za cel przybrałem sobie zebranie wszystkich banknotów kolekcjonerskich NBP. Jak wygląda kwestia numeru banknotów? Czy lepiej zbierać, też o niższych numeracjach?

Awatar użytkownika
julk1

Re: Numeracja banknotów

Post autor: julk1 » 11 lip 2025, 14:37

Musisz się zdecydować czy zbierać banknoty kolekcjonerskie NBP czy tylko te o najniższych numerach. Co dla Ciebie jest "niższym numerem"?
Bez sensu jest zbieranie tych banknotów o najniższych numerach, bo w jakim celu?

Awatar użytkownika
mirek82

Post autor: mirek82 » 11 lip 2025, 19:34

Piotr_S_Sikora pisze:
10 lip 2025, 21:56
Szanowni Państwo, jestem początkującym kolekcjonerem. Za cel przybrałem sobie zebranie wszystkich banknotów kolekcjonerskich NBP. Jak wygląda kwestia numeru banknotów? Czy lepiej zbierać, też o niższych numeracjach?
Jeśli rzeczywiście jesteś początkującym kolekcjonerem radzę najpierw jak najtaniej zebrać wszystkie banknoty kolekcjonerskie NBP.

W kwestii numeracji- nie wiem, czy dobrze zrozumiałem pytanie. Zakładam, że powinno ono brzmieć: Czy opłaca się zbierać banknoty z niską numeracją? Na tak postawione pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć, gdyż nie posiadam zdolności profetycznych. Osobiście, nie rozumiem tej pogoni za numerkami czy literkami i jako przeciętny zjadacz chleba zawsze kupuję dla siebie najtańszą opcję. Zamiast numerków czy literek wolę kupić inne banknoty- przecież pięknych walorów papierowych czy polimerowych na świecie nie brakuje.

Piotr_S_Sikora

Post autor: Piotr_S_Sikora » 12 lip 2025, 18:19

Dziękuje Państwu za odpowiedź. Chodziło mi o kwestię, że ten sam banknot z numerem załóżmy 2000 jest droższy o około 100 zł niż ten z numerem 20000. I się zastanawiałem, czy jest sens brać ten droższy.

Awatar użytkownika
julk1

Post autor: julk1 » 12 lip 2025, 23:07

Nisko numer banknotu to jest powszechnie uważany za numer do 99 (same zera i ostatnie dwie cyfry). Wg mnie jest bezsensu kupowanie znacznie drożej banknotu, który ma 4 cyfrowy numer. Po drugie, tych banknotów kolekcjonerskich jest kilkanaście i kupno o niższych numerach wszystkich banknotów spowoduje dodatkowy wydatek rzędu kilku tysięcy zł. Czy warto? Musisz sobie sam odpowiedzieć. Uważasz, że przy ewentualnej odsprzedaży znajdziesz chętnego na kupno całej kolekcji?

Piotr_S_Sikora

Post autor: Piotr_S_Sikora » 13 lip 2025, 00:11

Nie stać mnie na taki wydatek. Dziękuję za naświetlenie.

A tu opis z jednego z ogłoszeń "Banknot w stanie menniczym z niskim numerem
JP0503940
W dniu 16 października 2006 roku (w 28. rocznicę wyboru Karola Wojtyły na Papieża) Narodowy Bank Polski wyemitował banknot kolekcjonerski z wizerunkiem Jana Pawła II.
Jest to pierwszy w historii naszego kraju banknot kolekcjonerski." ;D

Awatar użytkownika
julk1

Post autor: julk1 » 14 lip 2025, 23:14

Banknot ten od samego początku jest do kupienia bez problemów w Oddziałach NBP za cenę emisyjną. Może nawet z numerem niższym niz ten z ogłoszenia. Ten niski numer z ogłoszenia to chyba dla jeleni lub naiwnych...
Po drugie, pierwsze słyszę, żeby banknot był "menniczy" :) (moneta jak najbardziej, ale nie banknot).

Awatar użytkownika
Gorthagin

Post autor: Gorthagin » 15 lip 2025, 18:01

Nakład 2 mln, więc może dla kogoś 500 tyś to nisko.

ODPOWIEDZ