Katalog pieniądza Zielonej Góry

Dyskusje na temat banknotów polskich i zagranicznych, banknotach testowych, zabezpieczeniach
grabarz

Katalog pieniądza Zielonej Góry

Post autor: grabarz » 28 sie 2025, 22:43

Cześć.
Niektórzy z Was pewnie już wiedzą, że trwaja prace nad zebraniem w miarę kompletnych informacji na temat pieniądza Zielonej Góry - Grunberg in Schlesien.
Jeżeli macie w swoich zbiorach mniej lub bardziej rzadkie egzemplarze, to dajcie prosze znać. Potrzebny mi na ten moment jak najbardziej obszerny materiał zdjęciowy lub wgląd do waszej kolekcji jeżeli jest to możliwe.
Chodzi mi głównie o egzemplarze rzadsze, ale posiadam też kilka braków w literkach, np. seria H, czy 1 mk D.
W przypadku pieniądza papierowego np. nie dysponuję materiałem zdjęciowym wszystkich znanych bonów. W przypadku monet brakuje mi niektórych wizerunków.

Jeżeli będziecie chcieli podzielić się informacjami które macie i zdjęciami egzemplarzy których mi brakuje będę wdzięczny. Ze swojej strony moge zapewnić, że wymienię Was jako właścicieli danego egzemplarza (jeżeli będzie taka wola).

Będę wdzięczny jeżeli podacie mi informacje o muzeach które posiadają w swoich zbiorach pieniądze zielonogórskie.

Proszę o kontakt i dziękuję tym którzy już odezwali się do mnie.
Załączniki
Zrzut ekranu (724).png
Zrzut ekranu (723).png
Zrzut ekranu (706).png

grabarz

Re: Katalog pieniądza Zielonej Góry

Post autor: grabarz » 02 paź 2025, 21:56

nadal aktualne

ODPOWIEDZ