Ocena STANU monet
Re: Ocena STANU monet
Moim zdaniem moneta była umyta, świadczą o tym resztki patyny na obwodzie postaci oraz w zakamarkach na dole koło herbu,miecza i małego napisu.
Jeszcze należało by obejrzeć rant,czy między ząbkami niema resztki patyny.
Jeszcze należało by obejrzeć rant,czy między ząbkami niema resztki patyny.
-
Za 350 z przesyłką kupiłem taką chyba ją zostawię, ładna
Robiłem zdjęcia przez lupke
Robiłem zdjęcia przez lupke
Nie znam tego sklepu
-
Cześć !
Zakupiłem kolejnego mieszka, powierzchnia świetna, pod lupą wręcz znikoma ilość mikrorysek, jednak na prawej stronie monety, pod odpowiednim kątem jest jakieś przetarcie, wytarcie?? Patrząc w tym miejscu pod lupą powierzchnia jest ok, jednak pod światłem ta linia aż się błyszczy, i tu moje pytanie, czy takie coś wpływa mocno na wartość owej blaszki?
Dodano po 47 sekundach:
prawa strona, obok dłoni dąbrówki
Dodano po 14 minutach 6 sekundach:
zastanawia mnie jak takie coś w ogóle mogło powstać, jeżeli wokoło powierzchnia jest idealna, jutro zrobię lepsze zdjęcia, z tych może być słabo to widać
Zakupiłem kolejnego mieszka, powierzchnia świetna, pod lupą wręcz znikoma ilość mikrorysek, jednak na prawej stronie monety, pod odpowiednim kątem jest jakieś przetarcie, wytarcie?? Patrząc w tym miejscu pod lupą powierzchnia jest ok, jednak pod światłem ta linia aż się błyszczy, i tu moje pytanie, czy takie coś wpływa mocno na wartość owej blaszki?
Dodano po 47 sekundach:
prawa strona, obok dłoni dąbrówki
Dodano po 14 minutach 6 sekundach:
zastanawia mnie jak takie coś w ogóle mogło powstać, jeżeli wokoło powierzchnia jest idealna, jutro zrobię lepsze zdjęcia, z tych może być słabo to widać
Witam,
Może przydatna będzie informacja zawarta w trzech załącznikach.
Część z nich mówi o gradingu, ale zawarto w nich wiele informacji, które mogą pytających zainteresować.
Pozdrawiam
Marek
Może przydatna będzie informacja zawarta w trzech załącznikach.
Część z nich mówi o gradingu, ale zawarto w nich wiele informacji, które mogą pytających zainteresować.
Pozdrawiam
Marek
- Załączniki
-
- D - Stan zachowania monet.docx
- (25.24 KiB) Pobrany 65 razy
-
- C - Międzynarodowe skale gradingowe.docx
- (33.69 KiB) Pobrany 60 razy
-
- B - Grading monet.docx
- (419.92 KiB) Pobrany 286 razy
Specjalizacja: polskie monety obiegowe wraz z ich odmianami od 1916 roku do czasów obecnych + Notgeld Gniezno
-
Dzisiejszy nabytek, gibon ms 64, muszę szczerze powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony pierwszy raz polskim gradingiem, wg mnie bardzo zasłużona nota, w pcg czy ecc dali by pewnie z buta ms68
Ile kosztuje teraz graiding?
-
Ngc chyba 180? Nie jestem pewny, gibon 40 i ecc podobnie
Na jesieni ub.r. kosztował w NGC ok. 160 zł. W większości firm cena zależy od kursu euro. Podają oni bowiem cennik w euro plus VAT. Im niżej stoi euro, tym taniej wychodzi. Jak napłyną do Polski srodki kilkuset miliardów euro na KPO, to powinno byc znacznie taniej
-
Witam, jak ocenić stan takich lustrzanek?
Niby lustro normalne, ale na dosłownie każdej jest dużo cętkowanych mikrorysek, oczywiście każda sprzedawana jako stan L....
Niby lustro normalne, ale na dosłownie każdej jest dużo cętkowanych mikrorysek, oczywiście każda sprzedawana jako stan L....
Cętkowane mikroryski? Może chodzi o zwyczajne zmętnienie lustra wskutek początków patyny?CiepłyOrangutan pisze: ↑29 kwie 2024, 20:40Witam, jak ocenić stan takich lustrzanek?
-
To zdecydowanie nie patyna, każda była myta bo przyszły tak zapatynowane że szok, normalne mikroryski widzę, nawet jak oglądałem lustrzanki prlu w gradingach NGC pf69/68, to jest tyle rysek że szok, i się zastanawiam czy to normalne w tego typu monetachMorgon pisze: ↑29 kwie 2024, 22:37Cętkowane mikroryski? Może chodzi o zwyczajne zmętnienie lustra wskutek początków patyny?CiepłyOrangutan pisze: ↑29 kwie 2024, 20:40Witam, jak ocenić stan takich lustrzanek?
PRL to zupełnie inny poziom jakości bicia.. Nie da rady ukryć niższej jakości i obsługi wybijanych monet.